Parada ponosa 2015: Pridem z družino

Parada 2015 copy

 

Letos bo v Ljubljani potekala že 15. Parada ponosa. Tokrat pod geslom: »Pridem z družino«. Ponovno prinaša bogat spremljevalni program v okviru tedna Parade ponosa, ki bo potekal med 6. in 13. junijem. Leta 2001 je bila organizirana prva Parada ponosa pri nas, in sicer kot odziv na nestrpno in žaljivo ravnanje osebja v enem od ljubljanskih lokalov. Od takrat naprej je parada postala tradicionalna prireditev, ki združuje pripadnike in pripadnice ter podpornice in podpornike skupnosti LGBT in enakosti pri nas.

V okviru tedna Parade ponosa so organizatorke in organizatorji pripravili pester kulturni in izobraževalni program, ki bo trajal od sobote, 6. junija do sobote 13. junija letos. V okviru letošnje Parada ponosa pa so že potekali številne delavnice in drugi dogodki, kot sta javna razprava ob Mednarodnem dnevu boja proti homofobiji, bifobiji in transfobiji in otvoritev razstave z naslovom »Homo familyus.«

Teden parade ponosa se bo začel z mavričnim brunchom, mavričnimi ustvarjalnicami za otroke in LGBTIQ+ turo po Ljubljani ter nadaljeval z lezbičnim in gejevskim piknikom. V njegovem okviru bo potekala razprava »Vpliv Parade ponosa na pravni položaj LGBTIQ+ oseb na Balkanu« in okrogla miza »Podpiram, torej delujem«. Bogat pa bo tudi kulturni program, ki napoveduje koncert skupin Tus Nua in Croon, kabaret, Živo knjižnico, koncert skupine Popsch, video večer, projekcijo dokumentarnega filma »15 let Parade ponosa v Sloveniji« in koncert skupine Through my speakers.

V soboto, 13. junija bo potekal sklepni dogodek tedna Parade ponosa, in sicer povorka po Ljubljani skupaj s spremljevalnim programom in zaključno zabavo.

Vir:    
Tags from the story
More from Urška Balažic

Predsednik Evropskega parlamenta predlaga ukinitev pomoči afriškim državam s homofobnimi zakoni

Predsednik Evropskega parlamenta, Martin Schulz, je v ponedeljek na srečanju s poslankami...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja