Izgredi na paradi ponosa v Kijevu

Kijev Pride 2015

Pred kratkim je v glavnem mestu Ukrajine, Kijevu potekala parada ponosa, ki jo je podprl tudi sam predsednik Petro Korošenko, vendar ni vse potekalo, kot bi si želeli, saj je prišlo do napada skrajne desničarske skupine Desni sektor, ki pa se je lahko spopadla le s policisti.

Parade ponosa v Kijevu, ki je letos potekala pod geslom »Ponos Kijeva 2015«, se je udeležilo okoli 150 članic in članov ter podpornic in podpornikov skupnosti LGBT, njeno izvedbo pa je podprla tudi ukrajinska vlada. Sam dogodek je bil strogo varovan, in sicer je udeleženke in udeležence parade varovalo več kot 150 policistov in policistk.

Organizatorji in organizatorke dogodka so se še pred dogodkom soočali z grožnjami z nasiljem, zaradi česar je župan Kijeva Vitalij Kličko vlado ter prireditelje in prirediteljice pozval k odpovedi dogodka, a so oblasti vztrajale pri izvedbi in pripravile močno policijsko varovanje, za katerega se je pozneje izkazalo, da je bilo še kako potrebno.

Med samim shodom so pripadnice in pripadniki skrajne desničarske skupine Desni sektor pričele metati različne predmete v udeležence in udeleženke in jih želeli napasti, a so to preprečili policisti in policistke, ki so se spopadli z njimi. V spopadu je bilo ranjenih 5 policistov, od tega en resneje. Med napadalci in napadalkami pa je bilo aretiranih okoli 30 oseb.

Napad skupine Desni sektor na udeleženke in udeležence parade ponosa ostro obsojamo in upamo, da bodo za svoje početje kaznovani. Pohvaliti pa gre organizacijo dogodka in policijsko varovanje, ki je bilo k sreči dovolj učinkovito, da so ostali udeleženci in udeleženke Parade ponosa na varnem, čeprav jo je zaradi tega skupilo 5 policistov, ki jim želimo čim prejšnje okrevanje. Upamo, da smo letos zadnjič poročali o izgredih na paradi ponosa v Kijevu in da bodo člani in članice ter podporniki in podpornice skupnosti LGBT kmalu lahko organizirali dogodke brez groženj in nasilja.

Vir:
Tags from the story
More from Urška Balažic

20. obletnica Metelkove

  V tem tednu se na Metelkovi odvijajo številni dogodki in prireditve,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja