Na Škotskem zakonsko zvezo sklenilo že več kot 500 istospolnih parov

foto

Včeraj, 27. januarja je škotska vlada objavila, da je na ta dan poročenih 507 istospolnih parov iz skoraj vseh predelov Škotske.

Uradno je sklepanje zakonske zveze istospolnim parom na Škotskem omogočeno od 31. decembra lani, medtem, ko so lahko pari, ki so do tedaj živeli v registriranih zunajzakonskih skupnostih, od 16. decembra naprej zvezo uradno preoblikovali v zakonsko zvezo.

Podatek o številu sklenjenih zakonskih zvez nakazuje na visoko stopnjo koriščenja pravice do zakonske zveze, še posebej v primerjavi s podatkom, da je bilo v celotnem letu 2013 registriranih samo 530 zunajzakonskih skupnosti. Zakonske zveze so bile sklenjene pri 30 od skupno 32 organov na lokalni ravni. Zanimiv podatek je, da je bilo v Edinburgu sklenjenih več zakonskih zvez kot v Glasgowu, in sicer so jih v Edinburgu sklenili 130, v Glasgowu pa 99.

Tom French, koordinator programa in odnosov z javnostjo pri organizaciji Equality Network (Mreža enakopravnosti) je ob tej priložnosti izjavil, več kot 500 parov, ki so zakonsko zvezo sklenili v prvem mesecu po spremembi zakonodaje, dokazuje, kako je LGBT-osebam pomembna enakopravnost zakonske zveze. Dodal je še, da kljub temu, da glede enakopravnega sklepanja zakonskih zvez ostaja še nekaj odprtih zadev, med katerimi so tudi možnost sklepanja zakonskih zvez za pare iz tujine, ki imajo v svojih državah registrirano zunajzakonsko skupnost. Podatki, ki jih je objavila škotska vlada, nakazujejo, da je bila uvedba novega zakona uspešna.

Vsem parom, ki so se odločili za sklenitev zakonske zveze, želimo vse najboljše in upamo, da bo škotska vlada kmalu uredila še vse ostale odprte zadeve v zvezi s sklepanjem zakonskih zvez za istospolne pare. Želimo si, da bi informacija o uspehu spodbudila dogajanja na področju enakopravnosti zakonskih zvez tudi drugje po svetu in da bomo kmalu lahko poročali še več tovrstnih veselih novicah.

 

Vir:

Pink News>>>

 

 

Tags from the story
More from Urška Balažic

Strokovnjaki in strokovnjakinje razbili 10 najpogostejših mitov o istospolnih zakonskih zvezah

Kot smo lahko v preteklosti že velikokrat slišali in videli, se tudi...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja