Tretji filmski festival Merlinka v Sarajevu

sarajevo merlinka

 

Med 30. januarjem in 1. februarjem bo Sarajevski otvoreni centar v Art Kinu Kriterion gostil Mednarodni festival queer filma Merlinka. Z namenom promocije filmov z LGBT-tematiko so ga prvič organizirali pred šestimi leti v Beogradu.

Festival bo v petek, 30. januarja, otvoril dokumentarni film o Susan Sontag, ki prikazuje njeno življenje in aktivizem. Ob otvoritvi bodo svoje izkušnje s Sontag predstavile tudi umetnice, ki so v času vojne sodelovale z njo.

V soboto, 1. februarja, bosta prikazana dva filma, in sicer dokumentarni film Kampanja sovraštva: Rusija in gej propaganda, ki prikazuje rusko situacijo po sprejetju kontroverznega zakona o gejevski propagandi. Potem pa nemški film Dve materi, o dveh ženskah, ki si želita otroka vendar skozi postopek spoznata, da je za lezbični par ta pot zelo težka.

Nedeljski program se bo začel s projekcijo ameriškega dokumentarnega filma Borba za istospolne poroke, ki govori o tožbi proti ameriški zvezni državi Kalifornija zaradi prepovedi istospolnih porok. Festival se bo zaključil s projekcijo filma 52 torkov, ki spremlja življenje najstnice Bile, ki se mora hitro osamosvojiti, potem ko mati odkrije da si želi telesno potrditi spol.

Na prejšnjem festivalu Merlinka je goste diskusije o transseksualnosti napadlo 14 zamaskiranih osebe in uničilo Art Kino Kriterion. Navkljub temu želijo organizatorji pokazati, da jih nasilje ne bo ustavilo v njihovih prizadevanjih za boljšo družbo in človekove pravice.

Vse projekcije filmov v času festivala so brezplačne. Podrobnejši program najdete tukaj.

 

Vir: 
Tags from the story
Written By
More from Lana Gobec

V Avstriji bodo lahko otroke posvojili tudi istospolni pari

Avstrijsko ustavno sodišče je sprejelo odločitev, po kateri bodo posvojitve otrok mogoče...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja