Latvija pozvana k zaščiti udeleženk in udeležencev dogodka EuroPride

EuroPride 2015

Amnesty International je latvijsko vlado pozval k zaščiti udeleženk in udeležencev letošnjega dogodka EuroPride. Dogodek bo potekal v soboto, 20. junija v latvijski prestolnici Rigi in kljub temu, da latvijske oblasti sodelujejo z organizatorji in organizatorkami, vlada ni izrazila svoje podpore dogodku. Decembra lani je predsednik Andris Berzins izjavil, da homoseksualnosti ne bi smeli oglaševati in vsiljevati.

Aktivisti in aktivistke iz organizacije Amnesty International iz celotnega sveta se bodo pridružili obiskovalkam in obiskovalcem EuroPride-a, ki se bo odvil po tednu praznovanj, ki se je začel 15. junija. Lucy Freeman, vodja programa o spolih, spolnosti in identitetah pri organizaciji Amnesty International, je povedala, da je neprijetno gledati nelagodje Latvije pri gostitvi tega dogodka. Namesto, da bi izkazali dobrodošlico dogodku, ki slavi odprtost in sprejemanje, mu latvijski voditelji in latvijske voditeljice, kot se zdi, obračajo hrbet. Glede na dejstvo, da Latvija trenutno predseduje Evropski uniji, Freeman meni, da bi morali biti vodilni v boju proti homofobni diskriminaciji. Upa pa, da bodo z dogodkom poslali jasno sporočilo, da je možen napredek in da je globoko zakoreninjeno diskriminacijo mogoče izkoreniniti in nadomestiti s sprejemanjem.

Kaspars Zalitis, član organizacije Mozaika, ki organizira letošnji EuroPride, je povedal, da je večina latvijske družbe, žal, proti prireditvi EuroPride in da se je za napredek glede pravic LGBT-oseb treba boriti, saj so istospolni pari za vlado nevidni, homofobni in diskriminatorni zločini spregledani, pomembni politiki in pomembne političarke pa se poslužujejo homofobne retorike. Glede na to, da Zalitis govori o LGBT-osebah, je treba izpostaviti tudi nevidnost biseksualnih in transspolnih oseb, bifobijo in transfobijo ter bifobno in transfobno retoriko politikov in političark.

V Latviji so podobni dogodki tudi v preteklosti naleteli na sovražnost. Parado ponosa leta 2005 so celo zaznamovali nasilni homofobni napadi na udeležence in udeleženke. Upamo, da bo EuroPride letos minil mirno in brez izgredov in da bo politični vrh v Latviji dojel, da so potrebne temeljite spremembe v smeri zaščite pravic LGBT-oseb.

Vir:
Tags from the story
More from Urška Balažic

Rezultati raziskave o LGBT skupnosti v ZDA

Ameriški raziskovalni center Pew Research Center je objavil izsledke raziskave izvedene med...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja