Zadnje 6

Predsednik države Danilo Türk in ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman sta podelila nagrade naj prostovoljka, naj prostovoljec in naj prostovoljni projekt 2007. Med 111 prostovoljci in 43 projekti, ki so se potegovali za nagrado, je društvo Legebitra dobilo nagrado za projekt Živa knjižnica (več o projektu na strani 29). »Dela, ki ga opravite, se ne da meriti z običajnimi merili. Gre za plemenitost, ki je nekaterim bolj razumljiva in sprejemljiva kot drugim,« je dejal Türk. Predsednik ma nas rad!

[Na sliki: Jasna Magič, koordinatorica Žive knjižnice, in predsednik, foto: Bobo]

 21. junija se je zgodila osma parada ponosa. S simpatično predelavo slogana slovenskega predsedovanja EU I feel Slovenia (glej zadnjo stran Narobe) je opozorila na diskriminacijo, tišino, homofobijo, nasilje, strah, transfobijo, bifobijo in neenakost. Žal je slogan ob koncu večer izzvenel nadvse ironično: vsaj štirje fantje – verjetno pa več – so namreč Slovenijo čutili na zelo boleč način: neznanci so prva dva na dveh različnih koncih Ljubljane pretepli že takoj po paradi – sredi belega dne. Oba sta končala na urgenci: eden z modrim očesom, saj so ga napadalci udarili neposredno v oko, drugi je dobil opornico okrog vratu – pred udarci si je namreč zakril glavo in brce so padale po njegovem vratu. Obema so napadalci tudi s telesa strgali uradno majico parade. Zraven so letele znane zmerljivke: »Prekleti pedri!« Druga dva fanta sta bila napadena pred K4 – zbili so ju na tla, spet so padali udarci, iz nosu je tekla kri, vpili so ‘prekleti pedri’, potem so zbežali.

Ob teh napadih so se besede župana, ki je na paradi zatrdil, da je Ljubljana strpno mesto, spet sesule v prah. To je bila že tretja parada zapored, ki se je končala s fizičnimi napadi.

[Na sliki: pretepeni Viki Kern]
 

 … medtem pa si poljube za kos papirja vestno podeljujejo kalifornijski gejevski in lezbični pari. Ameriško vrhovno sodišče je namreč sredi junija prepoved istospolnih porok v Kaliforniji razglasilo za neustavno. Šlo je za las: za istospolne poroke so glasovali štirje sodniki, proti trije. A kljub vsemu v veljavi ostaja Bushev podpis pod zakonom o zaščiti družine (Family Protection Act), ki ne dovoljuje, da bi bile istospolne poroke, sklenjene v eni od ameriških zveznih držav, veljavne tudi v vseh drugih ameriških zveznih državah. Phyllis Lyon (83) in Del Martin (87) (na sliki) sta bili prvi istospolni par, ki sta se po odločitvi vrhovnega sodišča poročili v San Franciscu.

 

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Kavarniški večer vol. 8: Pre-Halloween

Tokrat v shrljivem vzdušju prihajajoče noči čarovnic. V četrtek, 24. 10., ob...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja