Transfobno nasilje v Big Brotherju

Transphobia

V začetku meseca se je v hiši Big Brother – dogajanje lahko samo še danes spremljamo na Kanalu A – zgodila kršitev človekovih pravic, in sicer pravice do telesne integritete in pravice do svobodnega izražanja v povezavi z osebnima okoliščinama spolne identitete in spolnega izraza.

Pia Filipčič, tekmovalka v šovu in transseksualna ženska, je od gostij_ov hiše Big Brother dobila nalogo: “Obnašati, govoriti in oblačiti se boš morala kot moški.” Naloga naj bi trajala 24 ur. Pri Društvu informacijski center Legebitra in transfeministični iniciativi TransAkcija menimo, da je bila naloga  oblikovana na osnovi osebnih okoliščin, ki so v Piinem primeru družbeno manjšinske in posledično deležne ne samo družbene stigmatizacije, temveč tudi izključenosti iz pravno-formalnih sistemov države.

Hkrati je imela naloga elemente osebnega napada; za transspolne osebe je lahko opominjanje na spol in spolno identiteto, ki jim je bila pripisana ob rojstvu in v kateri so morale živeti, dokler se niso zmogle razkriti, izredno naporno in travmatično. Da so se osebe, ki so nalogo predlagale, tega zavedale, je jasno iz besed gostje hiše, Suzane Jakšič: »Ti veš, koliko to tebe prizadene.«

Nekaj je oblikovati naloge, ki imajo tudi elemente humorja in lahko osebi predstavljajo minimalno nelagodje, drugo pa je osebo z manjšinskimi osebnimi okoliščinami pozivati, naj se vede in izgleda v skladu s spolom, za katerega ne čuti, da je njej lasten. Poleg tega je Pia jasno spregovorila o tem, kako težko ji je bilo razkriti se.

Takšna naloga je popolnoma nedopustna, zato bi jo morale_i odgovorne_i pri Big Brotherju takoj prepovedati in nasloviti s primernim in spoštljivim diskurzom. Opravičilo Pii je v skladu s človekovim dostojanstvom, odgovorne_i pa bi lahko spodbudile_i temkovalke_ce ter goste_je k odnosom, ki spoštujejo raznolikost osebnih okoliščin in s tem raznolikost potreb vseh vpletenih.

Na opozorilo Legebitre in TransAkcije, ki je bilo posredovano programskemu direktorju POP TV-ja in Kanala A Branku Čakramišu, se je po 15 dneh in posredovanju po telefonu odzval predstavnik odnosov z javnostmi Pro Plus, Luka Klemen:

»Vsi stanovalci v hiši Big Brother so bili tekom šova postavljeni pred najrazličnejše izzive in naloge, ki pa so psihično in fizično za njih lahko tudi naporne. S približevanjem finala so naloge postale bolj zahtevne, nikakor pa niso prestopile meje, saj fizično in psihično nasilje v šovu ni tolerirano. Nekatere izmed nalog so res prilagojene skupinam ali posameznikom ter njihovim lastnostim z namenom povečanja zahtevnosti nalog. V konkretnem primeru, ki ste ga opisali je Pia nalogo zavrnila. Naloge ni opravila, a za to ni bila kaznovana. Na takšen način lahko stanovalci postavljajo meje, ki jih pri opravljanju nalog niso pripravljeni prestopiti.« In še: »Ker se zavedamo, da so naloge zahtevne, je v hiši Big Brother vsem stanovalcem za pogovor na voljo psiholog, pogovor pa se izvede v spovednici, ko kamere niso aktivirane.«

Odgovorne_i pri Big Bortherju vsebine naloge niso razumele_i kot psihičnega nasilja, ki ga po njihovih besedah v šovu ne tolerirajo. Anticipacija nasilja je psihično nasilje. Naloga, ki je bila predstavljena Pii, je psihično nasilje. To, da Pia ni pristala na psihično nasilje, ni Piina izbira oz. postavljanje mej, ampak obramba pred nasiljem. In to, da je pri Big Brotherju za »zavrnitev naloge« niso kaznovali, ni odraz spoštovanja Piine »odločitve«, ampak manifestacija pozicije moči, ki jo imajo odgovorne_i pri Big Brotherju v odnosu do tekmovalk_cev. Ti so torej tako »človeški«, da osebe ne kaznujejo, ko se brani pred nasiljem?

To, da je na vsem tekmovalkam_cem na voljo psiholog za pogovor tudi v primerih obrambe pred načrtovanim psihičnem nasiljem, je nezadosten ukrep. In če bi prišlo do načrtnega fizičnega nasilja? Bi žrtvi omogočili, da ji usposobljeno osebje sanira poškodbe?

Napisati, da psihično in fizično nasilje v šovu ni tolerirano, je očitno enostavno. Precej kompleksnejše pa je nasilje prepoznati in ustrezno ukrepati. Pri slednjem je odgovornim v šovu Big Brother spodletelo na celi črti.

Vir:
Tags from the story
Written By
More from Anja Koletnik

Kampanja za dostojnejše življenje trans oseb

TGEU – Transgender Europe, krovna organizacija za tematike transspolnosti v Evropi, katere...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja