Naše malo rusko selo

sochi 1

Predsednik največje države kar ne neha s presenečenji. Odkar je junija letos sprejel zloglasen zakon, ki prepoveduje homoseksualno »propagando«, se prah okoli njega nikakor ne poleže.Za pozornost je tokrat poskrbel na račun Silvija Berlusconija, ki se mu vse resneje obeta odhod iz senata.

Nekdanji italijanski premier se je pred kratkim pritožil na sedemletno kazen, ki mu jo je sodišče prisodilo zaradi seksa z mladoletno prostitutko Ruby. Putin je svojemu zaupnemu prijatelju in članu skupnega združenja Valdai International Discussion Club stopil v bran, rekoč, da je bilo Berlusconiju tako sojeno, ker je heteroseksualec. Po Putinovih besedah je bilo italijanskemu medijskemu magnatu sojeno samo zato, ker živi z žensko.

Naj spomnimo, da je v preteklosti tudi Berlusconi vezel otrobe o spolni usmerjenosti. Tako je novembra 2010, ko so pričele krožiti govorice o spolnem odnosu z mladoletno prostitutko, dejal, da je bolje biti pahljača lepe ženske kot gej. Lani pa je svojim nasprotnikom in nasprotnicam zabrusil, da so ga obtožili vsega razen tega, da je gej in da Italijanom in Italijankam krade denar.

Medtem ko so Berlusconija same besede, Putin svoje napovedi in zakone tudi uresničuje. Zadnji dokaz v vrsti je odpustitev  učitelja in učiteljice. Štiriindvajsetletna učiteljica zgodovine in sociologije v Magnitogorsku Olga Bakhajeva je po mesecih nadlegovanja dala odpoved. Potem ko je komentirala spletno stran lgbt-skupine, je na ruskem družbenem omrežju Vkontakte prejela grožnje.

Ko je bilo Ministrstvu za šolstvo javljeno, da je posredi lezbično delo, jo je to povabilo na zagovor, čeprav nikoli ni imela težav s starši ali učenkami in učenci. Ravnatelj  ji je prepovedal kakršno koli izražanje političnih mnenj ali mnenj o lgbt temah na socialnih omrežjih. Sledile so še pritožbe prebivalcev Magnitogorska, češ, da so otroci podvrženi homoseksualni propagandi. Ko so Bakhajevi ponudili mesto čistilke, je dala odpoved, kljub temu pa se spletno nadlegovanje ni končalo.

Aleksandra Jermoškina, osemintridesetletnega učitelja geografije iz Khabarovska, je ravnatelj nekega dne zaukazal enostavno zamenjati z njegovim kolegom, potem ko so fašistične skupine, ki nasprotujejo lgbt-skupnosti, in religiozne skupne razpisale peticijo za njegovo odpustitev. Doslej naj bi zbrali  678 podpisov in jih predali regionalni podružnici šolskega ministrstva. 31. avgusta je ravnatelj šole, v kateri uči Jermoškin, prejel klic od ministrovega pooblaščenca, rekoč, da naj odpusti Jermoškina ali pa bo  njegova profesionalnost postala vprašljiva.

Učitelj geografije je dejal, da bo, če bo potrebno, vložil tožbo na sodišče in se boril za svojo pravico, da uči. Ne ve pa, ali bo imel dovolj moči.

O Putinovem omejevanju človekovih  svoboščin je v oddaji Lawrencea O’Donnella “The Last Word” spregovoril ruski politični aktivist in večkratni šahovski prvak Gari Kasparov. Kasparova ni presenetil antihomoseksualni zakon, saj ima Putin oporo v svojih pristaših in pristašicah, ki so v glavnem starejši od 55 let. To se je pokazalo po demonstracijah proti korupciji med letoma 2010–2011, ko je ruski srednji sloj Putinu odrekel podporo, na katero je računal.

Za Kasparova bodo zimske olimpijske igre v Sočiju zbirka vseh problemov Putinovega režima: korupcija, kršenje človekovih pravic (mnogi državljani in državljanke so bili dobesedno deložirani) in uničevanje naravne dediščine pod UNESCO-vo zaščito.

Nekdanji svetovni prvak v šahu je povedal, da je se treba celotno dogajanje v Rusiji gledati skozi prizmo Putinovih prijateljev, ki postajajo vse bogatejši. Za olimpijado v Sočiju je bilo dosedaj porabljenih 50 milijard dolarjev, kar je sedem do osem milijard več, kot jih je bilo porabljenih za olimpijado v Pekingu. Ker so to uradne številke, jih je po Kasparovem mnenju porabljenih še več. Poudaril je še, da je zgrajena infrastruktura v Sočiju vprašljive kakovosti. Prav tako je nenavadno, da je mesto s subtropskim podnebjem gostitelj zimskih olimpijskih iger.

Kasparov je izjavil, da je napak uporabljati športnike in športnice kot ščite, saj so se mnogi za ta dogodek pripravljali leta, zato jih je treba pustiti pri miru, da tekmujejo. Tu pa so politiki in političarke ter sponzorji, ki lahko olimpijske igre bojkotirajo. Pozval je tudi medije, da dajo besedo lgbt-, političnim, ekološkim in preostalim aktivistkam in aktivistom. To je način, kako Putinu sporočiti solidarnost svobodnega sveta z Rusijo in vsemi, ki trpijo zaradi predsednikove represije, je zaključil Kasparov.

Zimske olimpijske igre se nezadržno približujejo in ker ruski predsednik ne razočara z novimi absurdi, bomo o dogajanju v Rusije še pisali.

 

Vir:
Pink News >>>
PinkNews >>>
Crol.hr >>>

Written By
More from Martin Gramc

Strah pred indoktrinacijo otrok

Naposled je hrvaško Ministrstvo za znanost, izobraževanje in šport v sredo predstavilo...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja