Kampanja za dostojnejše življenje trans oseb

TGEU-Nightmare campaign

TGEU – Transgender Europe, krovna organizacija za tematike transspolnosti v Evropi, katere članici sta tudi DIC Legebitra in TransAkcija, je izdala video kampanijo Môra (Nightmare), ki naslavlja nedopustne pogoje glede pravnega priznanja spola v Evropi. Realnost (pre)mnogih transspolnih oseb v Evropi je namreč takšna, da je ureditev pravnega priznanja spola nemogoča, ali pa zelo zahtevna in ponižujoča.

Zakonodaja v 34 evropskih državah za možnost ureditve pravnega priznanja spola namreč postavlja zahteve, ki so hkrati kršitve človekovih pravic. Izmed teh pogojev so najbolj invazivni slednji:

  • zahteva za prisilno sterilizacijo,
  • zahteva za prisilno ločitev,
  • pridobitev diagonoze duševne bolezni.

Zaradi teh pogojev večina transspolnih oseb v Evropi ne more pravno priznati svojega spola ali pa se za ta postopek zaradi izredno ponižujočih pogojev ne odločijo se . Posledica tega je, da imajo transspolne osebe dokumente, ki ne ustrezajo njihovi zunanji podobi in identiteti, kar je problematično vsakič, kadar se je treba legitimirati, npr. od vsakodnevnih opravkov kot sta obisk banke ali dvig pošte. Takšne okoliščine lahko od transspolne osebe zahtevajo, da se mora razkriti kot transspolna ali pa se jih obtoži, da prikrivajo svojo identiteto, kar za transspolne osebe prinaša izpostavljenost diskriminaciji in nasilju.

34 držav, katerih zakonodaja za pravno prizanje spola vsebuje vsaj enega izmed teh pogojev je: Avstrija, Azerbajdžan, Belorusija, Belgija, Bolgarija, Češka, Črna gora, Estonija, Finska, Francija, Gruzija, Nemčija, Grčija, Hrvaška, Islandija, Italija, Latvija, Luksemburg, Madžarska,Malta, Moldavija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Rusija, Slovaška, Španija, Švedska, Švica, Turčija, Ukrajina, and Zdrušeno kraljestvo.

14 evropskih držav nima v svoji zakonodaji prav nobenega zakona ali akta, ki bi urejal pravno priznanje spola.

V Sloveniji mora oseba, ki želi pravno priznati svoj želeni spol, na katerokoli upravno enoto vložiti pisno zahtevo za priznanje spola, priložiti pa mora tudi potrdilo pristojne zdravstvene ustanove ali zdravnice/zdravnika, iz katerega je razvidno, da je oseba spremenila spol. Kaj slednje pomeni, ni jasno določeno.

Potrdilo v Sloveniji običajno izda psihiater oz. psihiatrinja. Torej je za spremembo spola glede na zakonodajo (Pravilnik o izvrševanju zakona o matičnem registru) in prakso potrebna vsaj diagnoza motnja spolne identitete.

Kot smo že pisali na Narobe blogu, je kakršnakoli zahteva po diagnozi in/ali medicinski intervenciji za pravno priznanje spola v nasprotju s človekovo pravico do telesne integritete in človekovo pravico do zdravja. Vsi ti medicinski postopki namreč niso nujno v skladu s potrebami in željami posamezne transspolne osebe, niso nujno medicinsko možni (zaradi npr. določenih kroničnih bolezni, ki onemogočajo hormonsko terapijo), niso na voljo ali niso dostopni brez zdravstvenega zavarovanja.

Transgender Europe torej z video kampanijo Môra (Nightmare) želi opozoriti na vsakodnevne resničnosti življenja transspolnih oseb v Evropi, hkrati pa pozvati k mobilizaciji za urejanje pravic transspolnih oseb. Pravice transspolnih oseb so namreč človekove pravice.

Video si je mogoče ogledati tudi s slovenskimi podnapisi, ta možnost se nahaja pri nastavitvah videa.

Povezava do videa/kampanije: http://tgeu.org/nightmare/

 

Tags from the story
Written By
More from Anja Koletnik

Interakcije v Big Brotherju: Če vprašanje ni primerno za cisspolno osebo, ni primerno tudi za transspolno osebo

V letošnjem resničnostnem šovu Big Brother je med stanovalkami_ci tudi Pia Filipčič,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja