Zadnje 2

V Ljubljani je med 15. in 22. junijem potekal 14. literarno-glasbeni festival Živa književnost, na katerem so se predstavili pisatelji in pesniki iz Italije, Turčije, Izraela, Portugalske, Estonije, Nizozemske, Srbije, Belgije in Slovenije. Leta 2001 je incident po festivalu Živa književnost botroval k nastanku prve Parade ponosa v Sloveniji. Brane Mozetič je namreč ob zaključku festivala na pijačo v bar Café Galerija povabil kanadskega pesnika Jeana Paula Daousta. Na vhodu ju je ustavil varnostnik in jima rekel, naj se navadita, da ta lokal ni za take vrste ljudi. Zaradi tega nista smela vstopiti v bar.

Sedma Parada ponosa, ki je potekala 30. junija, je nosila naslov »Ponosno naprej«. Petra Salaj, predstavnica LGBT društev, je v svojem govoru na paradi poudarila, da lezbijke, geji, biseksualci in transseksualci sporočamo, da nas homofobija, ki jo je moč opaziti na Poljskem in v Rusiji in tudi pri nas ne bo ustavila. Še naprej se bomo zavzemali za svoje pravice. Parado je pozdravil tudi ljubljanski župan Janković, ki je poudaril, da je Ljubljana lepo mesto, ker je strpno mesto …

… ampak žal njegove besede niso povsem resnične. Dan pred Parado ponosa so se nasproti mestne hiše pojavili grafiti »smrt pedrom«, »dol iz pedri«, prečrtane slike dveh penisov in podobno. Hkrati je bila Ljubljana polepljena z nalepkami, na kateri sta bila prečrtana gejevski in lezbični par, pod sliko hetero para pa je pisalo »Ohranimo slovenski narod«. Tudi letos ni šlo brez fizičnega nasilja: zvečer so pred K4 štirje fantje pretepli geja, ki je končal na urgenci.

Več o Živi književnosti in Paradi ponosa boste lahko prebrali v naslednji številki Narobe, ki bo izšla v začetku oktobra.

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Kaj pa heterofobija?

V Veliki Britaniji bo ta četrtek pomemben tako za gejevsko in lezbično...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja