Interakcije v Big Brotherju: Če vprašanje ni primerno za cisspolno osebo, ni primerno tudi za transspolno osebo

trans equality now

V letošnjem resničnostnem šovu Big Brother je med stanovalkami_ci tudi Pia Filipčič, transseksualna ženska, o razkritju katere smo že pisale_i na facebook strani Transfeministične iniciative TransAkcija. Pred nekaj dnevi se je Pia prvič srečala z vsemi stanovalkami_ci v hiši, na kar so nekatere osebe reagirale nespoštljivo.

Žiga Puconja je takoj ob Piinem prihodu začel kazati na njeno adamovo jabolko, ko pa je pristopil do nje, jo je ogovoril z moškimi zaimki. Prav tako je Žiga (in tudi druge stanovalke_ce) zanimalo, kakšne genitalije ima Pia. Običajno v družbenih situacijah, kjer se prvič spoznamo z nekom, ne sprašujemo po značilnostih njihovih genitalij. Cisspolnih ljudi ne sprašujemo o njihovih genitalijah, ker to krši človekovi pravici do zasebnosti in telesne integritete, zato se je treba tovrstnih vprašanj vzdržati tudi pri transspolnih osebah. Tovrstna vprašanja so namreč transfobna in cisseksistična.

Poleg tega spolne identitete ne določajo genitalije osebe, temveč oseba sama na podlagi lastnih občutenj in doživljanj same sebe. Spolna identiteta je namreč osebna okoliščina vsake_ga posameznice_ka, transspolne osebe pa svojo spolno identiteto oblikujejo v skladu s čutenjem in doživljanjem sebe, ne glede na spol, ki je bil osebi pripisan ob rojstvu. Posegi potrditve spola so le eno izmed sredstev, s katerimi transseksualne osebe potrdijo svojo spolno identiteto, ni pa operacija tista, ki bi določala posamezničino_kovo spolno identiteto.

Razkrivanje spola, ki je bil osebi pripisan ob rojstvu, in nazivanje transspolne osebe z zaimki, ki sovpadajo s spolom, pripisanim ob rojstvu, je nesprejemljivo. Transspolnih oseb in njihovih osebnih podatkov se ne razkriva niti v primeru, kadar jih oseba sama razkriva javnosti, kot to počne stanovalka hiše Big Brother Pia. Izključno transspolna oseba sama ima pravico, da to počne v svojem imenu. Tudi razkrivanje osebnih podatkov cisspolnih oseb, predvsem takih, ki bi lahko dotično osebo prizadeli, je nespoštljivo.

Obravnava, ki jo je bila deležna Pia, je nespoštljiva in diskriminatorna. Nespoštovanje je osnovano na diskreditaciji Piine spolne identitete, ki je neločljivo povezana s človekovimi pravicami, in sicer pravico do zasebnosti ter pravico do telesne integritete. Tako kot pri cisspolnih osebah uporabljamo imena in zaimke, ki nam jih sporočijo med komunikacijo, tako jih uporabljamo tudi pri transspolnih osebah.

Pričakovali bi, da osebe s stigmatiziranimi in manjšinskimi osebnimi okoliščinami premorejo toliko samorefleksije, da se spoštljivo odzovejo na druge osebe s podobnimi osebnimi okoliščinami. To bi pričakovali predvsem pri nekom, ki bi se lahko štel za del skupnosti LGBT+. Skupnost LGBT+ med svoje osnovne vrednote šteje tudi medsebojno podporo in spoštovanje, kar pa se ne uresničuje vedno. Transfobne komentarje je tako (pre)pogosto mogoče slišati tudi znotraj te skupnosti, kar se nam zdi žalostno in nedopustno.

Povezava do posnetka interakacije med Pio in Žigom >>>

Tags from the story
Written By
More from Anja Koletnik

Pozitivne novice glede prisilne sterizilacije transspolnih oseb

Evropsko sodišče za človekove pravice je v primeru Y. Y. proti Turčiji...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja