Prva istospolna poroka v Urugvaju

Poroka Urugvaj 330

Urugvajski kongres je aprila letos sprejel zakon, ki legalizira poroke istospolnih partnerjev. V ponedeljek, 5. avgusta, pa se je prvi homoseksualni par registriral za poroko, na katero morata počakati še vsaj 10 dni. Ledino sta orala Rodrigo Borda in Sergio Miranda (na fotografiji), ki datuma poroke še nista točno določila, sta pa požela veliko medijske pozornosti in navdušenja javnosti.

Istočasno sta se v bolnišnici v Montevideu poročila dva moška, ki sta se v zgodovino zapisala kot prvi poročeni istospolni par v Urugvaju. Poroko brez zakonsko zahtevane registracije o nameri jim je omogočil člen zakona, ki v določenih primerih dovoljuje poroko brez omenjenega predhodna postopka. V tem primeru ima namreč eden od zakoncev neozdravljivo obliko raka v zadnjem stadiju.

Po novem zakonu lahko uradniki od 5. avgusta letos dalje izdajajo poročna dovoljenja tudi za istospolne pare. Urugvaj je tako postal druga država v Latinski Ameriki, ki ima vključujočo zakonodajo na področju sklepanja zakonskih zvez. Prva latinoameriška država s tovrstno zakonodajo je bila Argentina, ki je poroke istospolnih partnerjev uzakonila leta 2010. Že pred sprejetjem tega zakona so bile v Urugvaju dovoljene civilne zveze istospolnih partnerjev, ki so lahko tudi posvojili otroke.

Urugvaju je letos maja sledila tudi Brazilija, že pred tem pa so leta 2009 poroke istospolnih parov dovolili tudi v Mehiki, vendar zakon velja samo za prestolnico, ne pa tudi za ostale dele države. Poleg omenjenih držav so istospolne poroke zakonsko urejene in dovoljene še v trinajstih drugih državah sveta in pa v trinajstih ameriških zveznih državah.

Urugvaj je tako postal petnajsta država, ki je sprejelo veliko bolj vklučujočo in enakopravno zakonodajo, kar seveda pozdravljamo in upamo, da bo njihovemu zgledu še letos in v prihodnjih letih sledilo čim več držav.

 

Viri:
Delo>>>
Dnevnik>>>
Rtvslo.si>>>
El Observador >>>

More from Urška Balažic

Osebe, ki so preganjane zaradi svoje spolne usmerjenosti, bodo lahko zaprosile za azil v Evropski uniji

Sodišče Evropske unije (Court of Justice of the European Union – CJEU)...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja