Prva parada ponosa v Tirani in shod v Prištini

PP Tirana 2014 5

 

V soboto, 17. maja, na mednarodni dan boja proti homofobiji in transfobiji, se je v glavnem mestu Albanije Tirani zgodila prva parada ponosa. Slogan parade je bil »Reci da ljubezni«. Kljub močnemu dežju se je shoda na ulicah v središču mesta udeležilo nekaj sto aktivistk in aktivistov ter podpornikov in podpornic človekovih pravic LGBTI-oseb. Organizatorke in organizatorji iz Pink Embassy (Rožnato veleposlaništvo), Human Rights House (Hiša človekovih pravic) in Open Mind Spectrum Albania (Spekter svobodnega razmišljanja Albanije) so se v sobotnem sporočilu za javnost zahvalili vsem udeleženkam in udeležencem, organizacijam, policistkam in policistom ter novinarkam in novinarjem za podporo prvi paradi ponosa v Albaniji.

Shod so zaznamovali velika mavrična zastava, zvoki bobnov, piščalk in možno deževje, ki po poročanju organizatork in organizatorjev ni pokvarilo veselega vzdušja. V tednu pred omenjenim dogodkom so se v Tirani odvijali raznoliki kulturni in družabni dogodki, katerih osrednji namen je bilo ozaveščanje o enakopravnosti LGBTI-oseb v Albaniji. Organizatorke in organizatorji zaenkrat ne poročajo o nasilju.

Shod v podporo človekovim pravicam pa sta na isti dan organizirali tudi kosovski LGBT-organizaciji, in sicer Center for Social Emancipation QESh (Center za družbeno emancipacijo) in Center for Equality and Liberty CEL (Center za enakost in svobodo). Shod, ki se sicer ne imenuje parada ponosa, so podprli kosovska ministrica za evropske integracije Vlora Citaku, namestnik ministrice Petrit Selimi, ameriška veleposlanica, finski in britanski veleposlanik ter visoki predstavnik EU Samuel Žbogar. Za obeležitev dneva je na različnih zgradbah v Prištini plapolalo več kot 30 mavričnih zastav. Organizatorke in organizatorji so sporočili, da je shod potekal brez incidentov, za kar se zahvaljujejo kosovski policiji.

Držimo pesti, da bo tako tudi ostalo. Hkrati vsem, ki so omogočili izvedbo parade ponosa v Tirani in shoda v Prištini , čestitamo in jim želimo veliko uspeha tudi v naslednjem letu.

 

Vir:
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

3. parada ponosa v Slovenj Gradcu

Prvo junijsko soboto, 4. junija, se bo na Glavnem trgu v Slovenj...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja