Poslanke in poslanci vložili zahtevo za sklic izredne seje o nedopustnosti referenduma

referendum vprasaj

23 poslank in poslancev ZL-ja, DeSUS-a, SD-ja in ZaAB-ja je v postopek vložilo sklep in zahtevo za izredno sejo Državnega zbora o nedopustnosti referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR). Podpisniki in podpisnice te zahteve med drugim menijo, da omenjena novela odpravlja sistemsko diskriminacijo in protiustavno stanje. Po zahtevo se je podpisalo tudi 7 poslank in poslancev DeSUS-a, čeprav so novelo zakona ob glasovanju v Državnem zboru v začetku meseca podprli le štirje. ZL je tako brez podpore največje koalicijske stranke SMC-ja zbrala dovolj podpisov za sklic izredne seje.

Zahtevo so vložili na prvi dan zbiranja 40.000 podpisov volivk in volivcev za pobudo za razpis referenduma, ki je tudi prvi zakonsko možni dan, ko lahko zahtevo vložijo. Omenjene poslanke in poslanci ob tem ne želijo po nepotrebnem obremenjevati pobudnic in pobudnikov referenduma, koalicijo Za otroke gre!, in upravnih enot, zato si želijo, da o njihovem predlogu državni zbor odloči čim prej.

V skupni izjavi za javnost so zapisali: “V strankah ZL, DeSUS, SD in ZaAB ostro obsojamo uporabo sovražnega govora in širjenje neresnic, ki se jih ob zagovarjanju referenduma poslužuje RKC, s podporo SDS-a in NSi-ja. Glavni namen takšnega postopanja je zgolj in samo zavajanje javnosti in odrekanje človekovih pravic.”

Kljub temu, da SMC ni podprla ZL-ja pri sklicu izredne seje, so iz največje koalicijske stranke prejšnji teden sporočili, da bodo proti vsakemu referendumu, s katerim bi se želelo protiustavno omejevati ali kršiti človekove pravice posameznic in posameznikov ali različnih družbenih manjšin. Zato nameravajo v prihodnjih dneh predlagati oz. podpreti odločitev, da Državni zbor sprejme sklep, da se takšen referendum sploh ne dopusti.

Kot poroča multimedijski portal MMC, se predlagatelju novele ZZZDR, poslancu ZL-ja Mateju T. Vatovcu zdi nerazumljivo, da pri njihovih pobudah ne sodelujejo poslanke in poslanci SMC-ja kot zagovornice in zagovorniki pravic ljudstva in da jih bodo morali na koncu podpreti, saj je nedopustno dopustiti nedopusten referendum.

Če bo Državni zbor izglasoval sklep o nedopustnosti razpisa omenjenega referenduma, bi se nasprotnice in nasprotniki enakopravnosti vseh parov lahko obrnili na Ustavno sodišče, kjer bi lahko izpodbijali omenjeni sklep.

Zbiranje podpisov za razpis referenduma

Koalicija Za otroke gre!, če jim tega ne preprečijo poslanke in poslanci oz. Ustavno sodišče, mora vsaj 40.000 podpisov zbrati v 35 dneh. Volivke in volivci, ki se želijo podpisati pod pobudo za razpis referenduma, morajo svoj podpis overiti na upravni enoti. Pred upravnimi enotami po vsej Sloveniji so tako že postavljene stojnice, kjer nasprotnice in nasprotniki nagovarjajo mimoidoče k podpisu.

Študentke in študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani (AGRFT) so se zato v zank protesta pod geslom »Za homofobijo gre« ulegli pred stojnico, ki jo je omenjena koalicija postavila pred Upravno enoto Ljubljana (Izpostava Center). Eden od študentov je za RTV SLO ob tem dejal: »S tem, ko hodijo sem podpisovat, hodijo čez ljudi.«

Vir:

Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Predčasne volitve v Državni Zbor RS 2018

Politične stranke o pravicah LGBT-oseb v Sloveniji Pred predčasnimi volitvami v Državni...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja