Novice od tu (27/28)

publika 200Maratonci malce hitrejši od gledalcev

 

Ljubljanski maraton je v sklopu letošnjega spletnega glasovanja na portalu In your pocket za najboljši vsakoletni dogodek v Sloveniji le za las prehitel Festival gejevskega in lezbičnega filma. Gledalkam in gledalkam je festival letos postregel z več kot 20-imi celovečernimi in 25-imi kratkimi filmi iz dvajsetih držav, a ne samo v ljubljanski Kinoteki, temveč tudi v Mariboru, Ptuju, Celju in Kopru. Rožnatega zmaja, ki ga podeljuje občinstvo, je prejel film Rosie, nagrado strokovne žirije pa japonska režiserka Sami Hamano za film Jošiko in Juriko, ki govori o ljubezenskem razmerju med dvema intelektualkama na začetku 20. stoletja (več o tem na filmskih straneh tokratnega Narobe). Slovenskih filmov ni bilo v tekmovalnem programov, vendar so organizatorji in organizatorke namenile posebno pozornost velikanoma slovenske kinematografije, gejema Vojku Duletiču in Františku Čapu. Kinoteka je pripravila tudi retrospektivo ob stoletnici Čapovega rojstva.

Nestrpni Mariborčan

V štajerski prestolnici se nekdo počuti ogroženo, saj so tamkajšnji policisti prijeli 62-letnega moškega, in sicer zaradi suma kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ovadeni možakar je od septembra 2012 in vse do prvih dni 2014 na naslov oškodovancev pošiljal pisma in razglednice, po Mariboru pisal grafite z žaljivo in vulgarno vsebino, imeni in priimki, naslovi in telefonskimi številkami oškodovancev. Ker ga je motila ljubezen dveh gejev ali ljubosumje – tega še nismo izvedeli – ga v primeru obsodbe čakajo tri leta zapora, kjer bo lahko izkusil vse radosti moških odnosov.

lezboporoka 200Pravna šlamparija

Lezbični par, ki se je želel registrirati na upravni enoti v Kamniku, a ne v njihovih prostorih, saj je želel, da dogodku prisostvujejo tudi njuni bližnji, je bil zavrnjen. Na upravni enoti so prošnjo zavrnili, ker ni v skladu s pravilnikom. Par se je nato pritožil na ministrstvu, ki je pritožbo zavrnilo, a obljubilo, da bodo pravilnik v šestih mesecih spremenili. (Po naših informacijah ministrstvo res spreminja pravilnik, ki bo omogočal slovesno registracijo izven uradnih prostorov upravnih enot.) Problem je v tem, da Zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti za razliko od Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih izrecno ne določa možnosti, da bi obred registracije potekal kje drugje kot na upravni enoti. Kot je dejala ena izmed partnerk, sta tovrstni odziv pričakovali in ravno zato sta se tudi pritožili ministrstvu. S svojo situacijo sta želeli ponazoriti, kako je dejansko videti diskriminacija. Po njunem mnenju je edina rešitev tovrstnih problemov sprejetje Družinskega zakonika.

 S plesom do testiranja

V društvu DIH so se odločili izvesti plesno ulično akcijo flash mob, da bi tako spodbudili mlade in spolno aktivne posameznike in posameznice različnih rizičnih skupin k testiranju. Konec novembra so tako na Prešernovem trgu razmigali svoje boke, rezultate njihovega dela pa je moč videi tudi na YouTubu. Akcija je potekala v sklopu prvega Evropskega tedna testiranja za HIV, ki so ga podprli tudi Komisija za AIDS pri Ministrstvu za zdravje, Inštitut za varovanja zdravja in območni zavodi za zdravstveno varstvo in Zdravniška zbornica Slovenije.

dih 600

Prevodi

Pesniška zbirka Braneta Mozetiča Banalije je doživela v začetku leta 2014 svoj enajsti prevod, in sicer v španski jezik. Marjeta Drobnič je poskrbela, da se je vsa bogatost izvirnika ohranila tudi v španščini, svoje pa je k temu prispeval tudi španski pesnik Luis Antonio de Villena. Za to pesniško zbirko je Mozetič pred desetimi leti prejel Jenkovo nagrado, zbirka pa je tudi največkrat prevedena posamezna zbirka sodobne slovenske poezije. Španski in katalonski prevod je doživela tudi Mozetičeva knjiga za otroke Dežela bomb, dežela trav, ki jo bodo v kratkem izdali tudi v Egiptu v arabščini.

Prevod je doživela tudi zbirka kratke proze Atlantis Borisa Pinterja. Knjigo, ki je izšla kot elektronska knjiga, je v srbščino prevedla Nataša Jančić.

peterle 200Peterle ob kandidaturo, Kucler Dolinar pa ne

Nekdanji slovenski preimier Alojz Peterle navkljub podpori Evropske ljudske stranke (EPP) ni uspel kandidirati za generalnega sekretarja Sveta Evrope, saj ga slovenska vlada ni predlagala. Zunanji minister Karl Erjavec je Peterletovo kandidaturo označil kot neresno, ker naj bi prošnja prispela le dva dni pred rokom, preimerka Alenka Bratušek pa je dejala, da Peterle ni primeren kandidat, saj je v času njegove vlade prišlo do izbrisa 25. 000 ljudi, kar je največja kršitev človekovih pravic v Sloveniji. K temu lahko dodamo še sramotno glasovanje Peterleta v Evropskem parlamentu, kjer je glasoval proti poročilu, ki Evropsko komisijo poziva k sprejetju časovnega načrta EU za boj proti homofobiji ter diskriminaciji na podlagi spolne usmerjenosti in spolne identitete. Je pa Nova Slovenija uspela z drugo kandidatko – Mojco Kucler Dolinar, ki je od sredine leta 2013 slovenska predstavnica v Odboru proti rasizmu in neenakopravnosti Evropske komisije, mandat pa ji poteče konec leta 2017. Dolinar je svoje poznavanje tematike človekovih pravic pojasnjevala tudi s tem, da je glasovala za (sicer diskriminatorni, a kaj bi o tem …) Zakon o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti leta 2005.

zdravniska 200Kdo je tu normalen?

Jure Mesarič je na svojem blogu Drugi dom opisal izkušnjo svojega prijatelja, ki je opravil proktološki pregled v zasebnem medicinskem centru v Ljubljani. V pogovoru, ki ga je vodil znani specialist proktolog, je mrgolelo homofobnih predsodkov. Zdravnik je svojega pacienta med drugim vprašal: »Ali ste normalni, kot večina nas, ali pa ste malo … saj veste, čudni?« Ko je pritožnik povedal, da ima spolne odnose z moškimi, je zdravnik to komentiral: »Ja, vi se pa greste rusko ruleto! Slišal sem, da je v modi, da se v vašem svetu igrate tudi z ljudmi, ki so HIV+.« In nadaljeval z izpraševanjem, polnim predsodkov: »Ste bili zatirani v otroštvu? Slišal sem namreč, da je bil aktivist X zelo zatiran od matere in je od nje pobegnil. Zaradi tega je postal … saj veste …«

Pacient se je pritožil na Odbor za pravno-etična vprašanja pri Zdravniški zbornici Slovenije, ki pa je izdal mnenje, da je zdravnik ravnal korektno in v pacientovem najboljšem interesu, saj je pacientu omogočil potrebni operativni poseg v najkrajšem možnem času. Edina napaka zdravnika, ki jo članice in člani Odbora priznavajo, je morda (da, tako so zapisali) nespretno vodenje pogovora. Mah, res super truper.

Več novic od tu na Narobe blogu: www.narobe.si

Martin Gramc in Roman Kuhar

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Festival LGBT filma

NAPOVEDUJEMO  Festival gejevskega in lezbičnega filma 23. festival gejevskega in lezbičnega filma...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja