Festival LGBT filma

NAPOVEDUJEMO 

Festival gejevskega in lezbičnega filma

23. festival gejevskega in lezbičnega filma bo potekal od 24. novembra do 1. decembra. Predstavljamo vam nekaj filmov, ki si jih boste poleg številnih drugih lahko ogledali na letošnjem festivalu.

Poglej celoten program.

Več informacij: www.ljudmila.org/siqrd/fglf

 

Igrani filmi

 

Brez obžalovanja

(No regret – Huhwihaji anha), režija Leesong Hee-il, Južna Koreja 2006, 114′
 
Poglobljena drama s humornimi elementi o razmerju med mladim bogatim poslovnežem in revnim študentom oziroma fantom na poziv, z nepredvidljivim obratom na koncu. Odlična režija in igra sta tokrat izjemno nadgradili nizkroproračunsko produkcijo.
 
 

Večno poletje

(Eternal summer – Sheng xia guang nian), režija Leste Chen, Tajvan 2006, 96′
 
Najboljša prijatelja, že vse od osnovne šole naprej, se v najstniških letih zapleteta v mukotrpno igro približevanja in oddaljevanja, še zlasti, ko se jima pridruži še prijateljica. Nežna zgodba o tanki meji med prijateljstvom in ljubeznijo.
 
 

Še en gejevski film

(Another Gay Movie), režija Todd Stephens, ZDA 2006, 92′
 
Predstavljajte si najstniški film Ameriška pita po gejevsko – le da še bolj noro in smešno. Štirje mladi geji so odločeni, da jeseni na kolidž nikakor ne smejo priti nedolžni. Čaka jih delovno poletje iskanja potencialnih »prvih« ljubimcev in seveda veliko zapletov.
 
 

Milni mehurček

(The Bubble), režija Eytan Fox, Izrael 2006, 115′
 
Zmes politike, humorja, drame in ljubezni med Izraelcem in Palestincem, ki političnega konflikta ne spustita na osebno raven, vse dokler … Tudi prikaz prijateljske skupine iz “milnega mehurčka” sodobnih kafičev, trgovin in klubov v Tel Avivu. 
 
 

Bila sva eno

(Nous etions un seul homme), režija Philippe Vallois, Francija 1979, 90′
 
Francoski kmet Guy proti koncu 2. svetovne vojne najde ranjenega nemškega vojaka Rolfa in začne skrbeti zanj. Vrhunec njunega intenzivnega razmerja so lirične, erotične ljubezenske scene. Režiser Philippe Vallois je ustvaril pretresljivo in kompleksno pripoved.
 
 

Kot strela z jasnega

(Coup de foudre), režija Diane Kurys, Francija 1982, 110’
 
Lena in Michel sta poročeni ženski in materi, ki se po naključnem srečanju nepričakovano zaljubita, ne da bi razmišljali o družbenih in osebnih ovirah, ki ju čakajo na njuni skupni poti. Režiserka Diane Kury je navdih za film dobila iz življenja svoje matere.
 
 

Tatu

(Spider Lilies – Ci-Qing), režija Zero Chou, Tajvan/Kitajska 2007, 94′
 
Mlada Jade, ki si pred računalniško kamero nabira oboževalce, obišče studio za tetoviranje in prosi Takeko za tetovažo lilije, ki jo je videla na njeni steni. Povabi jo tudi na obisk svoje spletne strani in ji tako prebudi zatrte spomine na nekdanjo lezbično ljubezen.
 
 

Telovadka

(The Gymnast), režija Ned Farr, ZDA 2006, 96′
 
Zgodba o tesnem prijateljstvu med nekdanjo telovadko, ki je obtičala v neljubečem zakonu, in mlado lezbijko, s katero skupaj pripravljata akrobatsko predstavo. Zaljubljenost je tista, ki resno zamaje njun odnos in ogrozi tudi skupen nastop …
 
 

Vivere

(The Gymnast), režija Ned Farr, ZDA 2006, 96′
 
 
Zgodba o tesnem prijateljstvu med nekdanjo telovadko, ki je obtičala v neljubečem zakonu, in mlado lezbijko, s katero skupaj pripravljata akrobatsko predstavo. Zaljubljenost je tista, ki resno zamaje njun odnos in ogrozi tudi skupen nastop … 
 

Dokumentarni filmi

 

Na dnu

(Rock bottom), režija Jay Corcoran, ZDA 2006, 61′
 
Spremljamo dve leti iz življenja sedmih gejev različnih poklicev, živečih v New Yorku, ki so uporabniki party droge crystal meth (različica metamfetamina, znana tudi kot Tina), ki močno poveča spolno željo. Vsi okuženi se nenehno bojujejo tudi s svojo odvisnostjo.
 
 

Poglej mi v oči, mali

(Schau mir in die Augen, Kleiner), režija Andre Schafer, Nemčija/Francija 2007, 90′
 
Kako je nastajal in se razvijal gejevski in lezbični film v zadnjih tridesetih letih? Dokumentarec opisuje, kako so tovrstni filmi dobili svojo publiko, razvijali gejevske like in prikazovali istospolno željo, vpeljali pa so tudi nepričakovane zaplete in žanre.
 

 

 

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Novice od tu

Samo še GOR, A Ne? Na Metelkovi smo v zadnjih letih že...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja