Novice od tu

Samo še GOR, A Ne?

Na Metelkovi smo v zadnjih letih že videli nekaj tujih kraljev preobleke: Rickyja Z. Starra, Johnnyja Mozzarello in Del LaGrace Volcano. Na letošnji Paradi ponosa je navdušil Gavin Danger. Tudi na festivalu Rdeče zore se je nekaj domačink poskusilo v moški vlogi. Ob bok vsem tem se je 25. avgusta brez skromnosti postavil še kralj preobleke Goran. KUD Evinih potomk in kluba Monkel in Tiffany so namreč pripravil prvi solistični nastop letošnjega zmagovalca Rozavizije.

Goran

Okrog kraljev preobleke je še vedno precej nejasnosti. Kralj preobleke je ženska, umetnica, ki se za nastop preobleče v moška oblačila in si nadene moško vlogo, mimiko, ples, način zapeljevanja. Dober drag king zna v svojem nastopu združiti pravo mero kabareja, privlačnosti, parodije, igranja s spolnimi vlogami in koketiranja z občinstvom.

Navadno si kralji preoblek izberejo en tip moške vloge, ki jih spremlja na vseh nastopih. Goran pa je izbor ene vloge presegel z energičnimi preklopi med različnimi glasbenimi žanri, časovnimi obdobji in predvsem tipi moških. Z lahkoto se je vživel v latino loverja, balkanskega mačota, slovenskega kerlca, ameriškega rockerja, gejevsko ikono, šarmerja stare dunajske šole in celo evrovizijskega transvestita. Jasno je, da gre Goran samo še … gor!

Večer je povezovala Urška Sterle, ki je s pretanjenim poigravanjem s stereotipi o gejih in lezbijkah vse prej kot le zapolnila prostor med dvema Goranovima nastopoma. Pravzaprav smo gledali dve predstavi – Urškino in Goranovo.

Po nastopu smo se za Narobe pogovarjali z Goranom.

Se predstave kraljev preoblek norčujejo iz stereotipnih hetero spolnih vlog in razmerij moški – ženska?

Ne gre toliko za norčevanje. Predstava pomeni, da se vživiš v neko vlogo, ki je v tvojem telesu. Mogoče je to samo želja po neki maski. Gre za to, da lomimo in prelomimo meje v spolnih vlogah. Poskušamo rušiti, kaj je moško, kaj je žensko.

Goran 2

Marsikdo v publiki te ni prepoznal kot žensko do samega konca, ko si se pojavila v svoji civilni obleki. Si moški tudi v zasebnem življenju?

To, da me do konca niso prepoznali kot ženske, je največji kompliment drag king artistu; nekaj pa gre pripisati tudi nepoznavanju te vrste umetnosti. Tudi mene so komentarji, da me imajo za pobalina, ki jim krade čas in pozornost, presenetili, a lahko jih vzamem le kot velik kompliment. Kako presenečeni so bili šele takrat, ko so me videli brez brade in povitih prsi (smeh). Kar se tiče zasebnega življenja, pa je to precej bolj vsakdanje in nezanimivo, kot si verjetno predstavljajo. Sem dekle kot večina ostalih, precej tiha in sramežljiva, prav nič vpadljiva in razen telesa, ki nosi obleke, z Goranom nimava prav veliko skupnega.

Torej oder, luči, glasno navijanje in oblačila prebudijo v tebi nek drugi jaz?

Tako je. Tuji kralji preobleke radi govorijo o svoji vlogi kot o alter egu. Tudi sama tako čutim.

Show s kraljem preoblekem Goranom in stand-up comedy z Urško Sterle si lahko ogledate v nedeljo, 14. oktobra 2007, ob 22.30 v K4.

Gea Češnovar

 

Mavrični forum prijavil nestrpni govor

… [N]i daleč dan, ko vas bomo spet na vagone nalagali pa lepo v lager pa tam pred krematorijem (tistih nekaj trenutkov) razpravljajte o tem, kako bi otroke vzgajali, sodrga…
Raje bodite zadovoljni z auto-registracijo, ki ste jo dobili in tiho bit, če ne bomo stopli v akcijo in pobijali … 

Zaradi pop-tv ameriške propagande je bit lezba ali gej trenutno “in”[…], ko pa bodo “out”, ste najebali. Ne pozabit: najprej je bil “Cabaret Berlin”, potem pa je prišel SS. 

To sta le dva primera sovražnega govora, ki so jih v zadnjem času zabeležili na Mavričnem forumu. Poslana sta bila z računalnikov Univerze v Mariboru. Ker gre za računalnike v javni uporabi, je skoraj nemogoče ugotoviti, kdo je avtor sovražnih sporočil. Uredništvo Mavričnega foruma je o teh napadih obvestilo Arnes, varuhinjo človekovih pravic in Univerzo v Mariboru. Hkrati pozivajo uredništva drugih forumov, da sproti obveščajo o pojavih nestrpnosti. Na njihovo pobudo so se odzvali na Labrisu in opozorili, da primere nestrpnega govora že prijavljajo ustreznim institucijam.

 

 Spet nova ekipa Monoklovih deejanes

V maju je v Monoklu potekal že drugi tečaj za deejanes (ženska različica izraza deejay), na katerem so sveže jeklo spet kalile izkušene, DJane Ganzza, DJane Kamasutra in DJane Sladka. Namen tečajev je bil pridobitev novih deejanes, ki bi bile pripravljene rolati kvalitetno plesno glasbo, torej house, elektroniko, pop in rock, s katero bi lahko prodrle tudi na druge plesne podije. Tako je nastala nova ekipa deklet, ki so svoje rolanje prvič predstavile na reviji DJanes v Monoklu na Dan parade ponosa, pokrivajo pa tudi vse glasbene večere v klubu, kar počnejo z veseljem in brezplačno. Tako vam bodo v novi sezoni v Monoklu in na drugih queer partyjih zanesljivo rolale tudi DJane Soft Machine, DJane Cherry, DJane Spanky, DJane Karina, DJane Nerve.

Gej frendli podjetja

V prvi številki Narobe smo poročali o spletni raziskavi Škuc LL, v kateri so iskali gejem in lezbijkam prijazna podjetja. Dobili so 18 imen podjetij in organizacij, s katerimi imajo istospolno usmerjeni posamezniki in posameznice pozitivne izkušnje: Cati (raziskovalna družba), Delo, F 10 (računalniška trgovina), Hermes Softlab, Hewlett-Packard, Ikona arhitektura Maribor, Kolosej, Kompas, Lek, Mirovni inštitut, Mobitel, Philip Morris, Planet Tuš Maribor/Restavracija Tuš, Radio Študent, Telekom Slovenije, Terme Radenci, Založba Vale Novak in Zavod za zaposlovanje RS.

V Škuc LL opozarjajo, da je bila njihova raziskava nesistematična, zato ne moremo trditi, da imajo vsi geji in lezbijke v naštetih podjetjih in organizacijah nujno pozitivne izkušnje s svojimi delodajalci. Raziskava je bila prvi poskus identificiranja dobrih praks pri delodajalcih, ki jih bodo pri Škuc LL raziskovali in spremljali še naprej.

Les PuppiesGlasbeni koktejl z Dunaja

Junija sta v klubu Monokel nastopila Josh Fur na klaviaturah in Delphine Leger na harmoniki, ki sestavljata duo Les Puppies. Njun avtorski glasbeni koktejl je mešanica francoskega šansona, britanskega popa, parodije, balad, berlinskega kabareta in elektronike. Ker je bil to šele njun drugi nastop, je nesproščenost nekoliko vplivala na glasbeno izvedbo, tako da se občinstvo ni moglo močneje poistovetiti z besedili, ki se sicer duhovito spogledujejo s queer erotiko. Angleški gej in strejt Francozinja, oba z Dunaja, namreč preigravata tudi spolne stereotipe in pa tiste o smrdljivih nogah, s kakršnimi se tradicionalno obkladajo Angleži in Francozi. Vsekakor bi šibkejši glasbeni izraz lahko učinkoviteje nadomestila z bolj kabaretno podobo nastopa.

Foto: Nada Žgank/Memento

 Mavrična zastava na Triglavu

LGBT športna skupina Out in Slovenija je v okviru akcije »Mavrična zastava na Triglavu« uspešno zaključila vrsto pohodov v hribe. Po osvojenih vrhovih kot sta Storžič in Stol, pa tudi nekaterih lažjih kot sta Polhograjska grmada in Sv. Jakob, so se zadnjega avgusta odpravili na Triglav. Prvi dan so se v megli povzpeli do Staničeve koče na 2300 m, naslednji dan pa je sledil vzpon preko Kredarice na vrh Triglava. Dobrega vzdušja ni mogel pokvariti močan veter, ki je pihal čez Mali Triglav. Le tiste, ki so pozabili rokavice, je precej zeblo v roke – dokler nekdo ni predlagal, da naj si na roke nataknejo kar štumfe – in to je pomagalo. Tako je prvega septembra na vrhu Triglava plapolala mavrična zastava in udeleženke in udeleženci so se strinjali, da ne bo zadnjič. Pohod naj bi postal tradicionalen. In še to: tiste, ki so bili prvič na Triglavu, so krstili, le da so krst GLBT oseb tokrat poimenovali spanking.

 Nič ne bo z zakonom

Škuc LL je po dveh letih po sprejetju Zakona o registraciji istospolnih partnerskih zvez vladi poslal pobudo za dopolnitev zakona. Vlada je predlog zavrnila, v obrazložitvi pa med drugim zapisala, da se ne strinja s trditvijo pobudnika, »da zakon vzpostavlja razlike (različno obravnavo) med državljani na osnovi spola in spolne usmerjenosti.« Vlada hkrati zavrača, kot so zapisali, »prejudicirano in nelegitimno trditev, da zakon vsebuje elemente diskriminacije ter da gre za neskladje s 14. členom Ustave Republike Slovenije«. V odgovoru razložijo, da je »edini pristojni organ v Republiki Sloveniji, ki lahko ugotavlja skladnost predpisov z ustavo, Ustavno sodišče, le-to pa diskriminacije oziroma neskladja ZRIPS z ustavo doslej ni ugotavljalo oziroma ugotovilo.« Zavrnili so tudi pobudo, da bi spremenili ime zakona, saj menijo, da izraz »registracija« ni sporen. Med drugim so zapisali, da istospolnih partnerskih skupnosti ne moremo enačiti z zakonsko zvezo, saj Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih določa, da se lahko poročita le moški in ženska. Halo? Pa saj ravno v tem je vic; zakon o zakonski zvezi je potrebno spremeniti, ker je diskriminatoren!

Novice od tu so pripravili: Andrej Habjan, Gea Češnovar, Jasna Magič, Roman Kuhar in Suzana Tratnik.

 

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Pop nation – 30. 5. 2014

Klub Tiffany petek, 30. 5. 2014, ob 23ih Bil je navaden majski...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja