Vsaj 40 pridržanih in dva mrtva: preganjanje LGBT-oseb v Čečeniji se nadaljuje  

Avtorica: Nela Poberžnik; http://airenebo.tumblr.com/

Rusko LGBT omrežje (Russian LGBT Network), organizacija, ki se zavzema za pravice LGBT-oseb v Rusiji, je 14. januarja objavilo nov val zaskrbljujočih novic iz Čečenije o preganjanju oseb na podlagi domnevne istospolne usmerjenosti. Poskrbelo je za evakuacijo 150 oseb v Čečeniji in 130 osebam priskrbelo azil izven Rusije.

Spomnimo: Aprila 2017 je ruski časopis Nova Gazeta prvi pisal o pridržanju več sto moških v Čečeniji zaradi domnevne istospolne usmerjenosti ali biseksualnosti. Organizacija Human RightsWatch je mesec kasneje popisala izkušnje pridržanih in potrdila, da so bile priprte LGBT-osebe žrtve preganjanja in mučenja. (Več o tem tukaj)

Ob koncu decembra leta 2018 se je pričel nov val preganjanja LGBT-oseb na podlagi domnevne istospolne usmerjenosti, tako žensk kot moških, je poročal aktivist Igor Kočetkov. Intenzivna čistka se je začela po pridržanju administratorja skupine na družbenem omrežju »VKontakte« ob koncu decembra. To je bila skupina za homoseksualne moške Severnega Kavkaza.

Rusko LGBT omrežje je za nove žrtve zvedelo šele po novem letu in po njihovih podatkih je vsaj 40 ljudi priprtih, vsaj dva pa naj bi tudi umrla zaradi mučenja. Pridržanja izvaja policija, ki naj bi naredila vse, da žrtve ne zapustijo območja ali se v prihodnje ne obrnejo na sodišča. Zasežejo jim dokumente, žrtvam grozijo s kazenskimi postopki proti njim ali njihovim bližnjim in jih prisilijo, da podpisujejo prazne obrazce.

Ruske oblasti se za dogajanje ne zmenijo; edini odziv je bila izjava Dimitryja Peskova, predsednikovega tajnika za odnose z javnostmi, ki je izjavil, da si bo poročilo o resnih kršitvah človekovih pravic v Čečeniji, ki ga je novembra 2018 objavil OVSE (Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi), ogledal. Poročilo je pripravil in objavil Wolfgang Benedek, profesor mednarodnega prava. Informacije za poročilo je pridobil s pogovori z žrtvami, pričami, zaščitnicami_ki človekovih pravic in novinarkami_ji. Benedek predava v Avstriji na Inštitutu za mednarodno pravo in na Akademiji za diplomacijo ter je hkrati avstrijski predsednik WUS (World University Service). Velja tudi za strokovnjaka na področju človekovih pravic.

Viri:

Russian LGBT Network

Narobe blog

Poročilo OVSE

Tags from the story
Written By
More from Romana Ronkali

Prvi razkriti kvirovski plesni par prebije led v umetnostnem drsanju

Letos sta v ZDA prvenstvu umetnostnega drsanja v kategoriji plesih parov zmagala...
Read More