Poziv voditeljicam_em držav EU: Azil za v Čečeniji preganjane LGBTQ+ osebe

Društvo Parada ponosa je v sklopu odvijajočega se Festivala Parada ponosa 2017 v partnerstvu z Društvom informacijski center Legebitra, LGBT Asylum Support iz Nizozemske in Cologne Pride iz Nemčije objavilo peticijo »Azil za čečenske geje«. V njej predsednika slovenske vlade Mira Cerjarja in druge evropske voditelje_ic pozivajo, da vsem LGBTQ+ osebam iz Čečenije, preganjanim na podlagi spolne usmerjenosti ali spolne identitete, nemudoma ponudijo azil, jim nudijo podporo pri potovanju do prve varne članice EU ter s konkretnim ukrepi pritisnejo na Rusijo in zahtevajo, da se preganjanje LGBTQ+ oseb v Čečeniji in Rusiji konča.

V peticiji so med drugim zapisale_i, da bi naše_i voditelji_ce v Čečeniji preganjanim LGBTQ+ osebam lahko ponudile_i zatočišče v Evropi, kot so to storile_i v že preteklosti. Za to je potrebna le politična volja: »Vodje držav so naredile_i zelo malo, da bi zajezile_i nasilje in preganjanje. V izjavah so obsodile_i dogajanje v Čečeniji, tu pa se njihova skrb tudi konča.« Cilj te peticije je torej pripraviti evropske voditelje_ice to tega, da ogroženim LGBTQ+ osebam iz Čečenije nemudoma ponudijo azil v Evropi.

Preganjanje gejev in biseksualnih moških v Čečeniji

Podobni pozivi so se začeli vrstiti, ko je 1. aprila letos ruski neodvisni časnik Nova Gazeta objavil poročilo, da naj bi v ruski avtonomni republiki Čečeniji do začetka februarja 2017 čečenske varnostne službe ugrabile in pridržale več kot sto moških zaradi njihove dejanske ali domnevne istospolne usmerjenosti ali biseksualnosti. Pridržane osebe, ki so uspele poiskati pomoč pri ruskih nevladnih organizacijah, so poročale o mučenju in umoru vsaj treh oseb. Le nekaj dni po objavi je mednarodna organizacija za človekove pravice Human Rights Watch potrdila, da čečenske oblasti in represivni organi izvajajo organizirano preganjanje in mučenje gejev in biseksualnih moških.

Uradnih evidenc o pridržanjih in zlorabah ni. Čečenske oblasti na čelu z avtoritarnim predsednikom Ramzanom Kadirovim so namreč zanikale vse obtožbe in dodale, da oseb z netradicionalno spolno usmerjenostjo (ustaljen termin za LGB-osebe v Ruski federaciji) v Čečeniji ni, saj za to že pred posredovanjem oblasti poskrbijo njihove družine. Aktivistka ruske mreže LGBT, Svetlana Zaharova, je aprila za  britanski portal International Business Times dejala, da je v Čečeniji homoseksualnost označena za sramoto: »Homoseksualnost ni sramota le za posamezno osebo, ampak za vso družino, zato obstajajo umori iz časti. Ljudje menijo, da homoseksualnost prinese tako veliko sramoto družini, da je edini način za njeno izničenje umor osebe. In tovrstni umori se dogajajo.« Dodala je še, da oblasti včasih osebe izpustijo iz pridržanja, saj vedo, da jih bodo njihove družine ubile.

Odziv ruskih oblasti in mednarodne skupnosti

Ruske oblasti, Čečenija je namreč del Ruske federacije, so bile sprva zelo zadržane do kakršnihkoli pozivov k ukrepanju in niso verjele poročilom neodvisnih medijev in nevladnih organizacij za človekove pravice. Šele po pritisku mednarodne skupnosti, posameznih vlad, političark_ov iz drugih držav, medijev in (mednarodne) civilne družbe je Putin v začetku maja pristal na predlog ruske varuhinje človekovih pravic Tatjane Moskalkove, da ustanovi skupino, ki bo raziskala omenjena poročila.

Po nadaljnjem mednarodnem pritisku je Kremelj konec maja pooblastil Moskalkovo, da oblikuje predhodno preiskovalno skupino, ki je v Čečenijo poslala preiskovalke_ce. Prva poročila kažejo, da skušajo čečenske oblasti preiskavo sabotirati.

Poročilo organizacije Human Rights Watch

Pretresljive izkušnje preganjanih, nezakonito pridržanih in mučenih oseb je konec maja v poročilu popisal Human Rights Watch. Med drugim so zapisale_i, da dolgoletna družbena homofobija ne pojasni letošnje antigejevske čistke. Čeprav je policija v Čečeniji več let nezakonito pridrževala moške, za katere je domnevala, do so geji, in jih izsiljevala za denar v zameno nerazkritje njihove spolne usmerjenosti njihovim družinam, so sistematična pridržanja in mučenja gejev v letu 2017 pojav brez primere.

Nadalje so zapisale_i, da Kadirov vlada Čečeniji že več kot desetletje in je sčasoma vzpostavil tiranijo, v kateri neusmiljeno izkorenini še tako milo obliko upora. Izpostavile_i so, da Kadirov izvaja svojo politiko z blagoslovom Kremlja. »Pod vodstvom Kadirova organi za kazenski pregon in varnostne službe v Čečeniji uporabljajo nezakonito pridržanje, mučenje, kolektivno kaznovanje, poniževanje in druge oblike zlorab proti različnim manjšinam – od domnevnih militantnih islamistk_ov in njihovih družin do tistih, ki so domnevno kritične_i do Kadirova. Spomladi 2017 so si za specifično tarčo izbrali moške, za katere sumijo, da so geji.«

Pozivi nevladnih organizacij v Sloveniji

Peticija Društva Parada ponosa rezonira pozive in poročila medijev ter mednarodnih nevladnih organizacij. Pred tem sta že v začetku aprila sekciji ŠKUC LL in ŠKUC Magnus zunanje ministrstvo Republike Slovenije javno pozvali, da se angažira pri zaščiti človekovih pravic manjšin LGBT v Čečeniji. Konec maja so pri Društvu informacijski center Legebitra od Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) pridobile_i informacije, da MZZ ostro obsoja vsakršno preganjanje ter nasilje nad istospolno usmerjenimi osebami v Čečeniji. O vizumski politiki pa so pri MZZ zapisale_i, »da imajo LGBT osebe enake pravice, vključno s pravico do enake obravnave kot vsi drugi. Prav tako imajo pravico do dostojanstva ter življenja brez strahu in diskriminacije. Tovrstne primere se bo obravnavalo individualno in na podlagi okoliščin vsakega primera posebej odločalo o izdaji vizuma.«

V začetku tedna pa sta predstavnik Društva ŠKUC in predstavnica Društva informacijski center Legebitra na srečanju z ministrom za zunanje zadeve Karlom Erjavcem v okviru rednega dialoga med MZZ in nevladnimi organizacijami s področja človekovih pravic, izpostavila vprašanje obravnavo v Čečeniji preganjanih LGBT-oseb v postopkih pridobitve azila. Minister je dejal, da bodo konzulati RS morebitne prošnje LGBT-oseb iz Čečenije obravnavali individualno in pozitivno. Izrazil pa je tudi zaskrbljenost nad dogajanjem v Čečeniji.

Peticijo lahko podpišete na:

Peticija »Azil za čečenske geje«

Viri:

Poročilo Human Rights Watch (26. maj 2017)

International Business Times

Wikipedia

Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Začenja se Festival Parade ponosa 2017

Danes se začenja Festival Parada ponosa 2017, ki združuje paleto različnih dogodkov...
Read More