Bodeča neža: glasovanje za najbolj seksistično izjavo 2017

Glasujete lahko za najbolj seksistično izjavo leta, ki bo nagrajena z bodečo nežo, ki jo podeljujeta kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala spol.si skupaj z zainteresirano javnostjo. Ta nečastni naziv lahko doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete.

Glasujete lahko do 5. marca do 23.59 ure. Rezultati glasovanja bodo predstavljeni 7. marca ob 20. uri v Socialnem centru Rog. Ker so seksistične izjave v javnem diskurzu vsakodnevne in največkrat ne doživijo refleksije, jih bodeča neža zbira, analizira in komentira ter izpostavlja javni kritiki.

Letos so zbrale_i kar 29 izjav, ki so se pojavile v različnih medijih, tudi družbenih. Med tistimi, ki so jih prispevale_i, so bolj ali manj pričakovane osebnosti. Med njimi je ponovno predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je letos prispeval kar dve svoji izjavi, s čimer se je izenačil z Angelco Likovič in psihoterapevtom Samom Babuderjem. Preostale nosilke_ci nominiranih izjav pa so (naključni vrstni red): Evald Flisar, pisatelj in bivši predsednik PEN-a; Zvone Šeruga, popotnik; Peter Povh; Ansambel Modrijani; Vesna Vuk Godina, antropologinja; Maja Remi, psevdonim novinarke ali novinarja Nedeljskega dnevnika; Martin Strel, plavalec in Novica Mihajlović, novinar; Dragan Petrovec, kriminolog; Luj Šprohar; Sabina Obolnar, urednica One; Filip Flisar, športnik; Tone Partljič, pisatelj in politik; Nika Vistoropski, novinarka; Jernej Suhadolnik; Denis Toplak, tekmovalec šova Kmetija: Nov začetek; Tine Murn, radijec; Andrej Stare, športni komentator; Matjaž Gams, Inštitut Jožef Stefan; dr. Slavoj Žižek, filozof; Tanja Kocman, komedijantka; Gregor Peternel, športni TV-novinar; Zmago Jelinčič Plemeniti, politik; Branko Gradišnik, pisatelj, kolumnist in prevajalec.

Začetki Bodeče Neže segajo v januar 2013, ko je v kolektivu Rdeče zore nastala ideja o Sramotilnem stebru, na katerem so se zbirale in komentirale seksistične izjave. Isto leto so med 14. festivalom Rdeče zore feministične iniciative in posameznice Sramotilni steber nadgradile z bodečo nežo, ki je bila prvič podeljena na mednarodni dan žensk 8. marca 2013. Leta 2015 se je iniciativi pridružil spletni portal spol.si. Motiv za nagrado je ustvarila stripovska umetnica in ilustratorka Anna Ehrlemark.

Povezava do glasovanja: http://bodeca-neza.spol.si/izjave

Viri: 

Koletkiv Rdeče zore

Spletni portal spol.si

Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Poziv Vladi RS: Uredite področje človekovih pravic transspolnih oseb

Včeraj so pri Združeni levici (ZL) na Vlado RS naslovile_i pobudo, v...
Read More