Predsedujoča EU onemogoča izvedbo baltskega prajda

baltic pride 2013 330

V Litvi se lgbt-organizacija Lithuanian Gay League – LGL (Litvanska liga za geje in lezbijke) že nekaj tednov z oblastmi glavnega mesta Vilne bori za pridobitev dovoljenja za izvedbo baltske parade ponosa, ki je napovedana za 27. julij. Mestne oblasti so namreč lokacijo povorke iz središčne Gedimino avenije, kjer se sicer odvijajo mirne demonstracije in manifestacije, enostransko prestavile na bolj odmaknjeno rečeno obrežje. Kot uradni razlog za odločitev so mestne oblasti izpostavile nezmožnost zagotavljanja  varnosti in bližino javnih institucij in sodišč, čeprav slednje ni bilo ovira pri 74 javnih manifestacijah, ki so se na Gedimino aveniji odvile med 1. januarjem in 31. marcem 2013.

LGL se je na prvotno odločitev mestnih oblasti pritožila. Sodišče je razsodilo, da morajo mestne oblasti ponovno odločati o lokaciji za izvedbo parade ponosa, in sicer v dogovoru z organizatorji in organizatorkami dogodka. Če do dogovora med obema stranema ne pride, morajo mestne oblasti izdati odločbo o prepovedi povorke. Prav to so mestne oblasti tudi storile.  LGL se je ponovno pritožila na sodišče, ki je v petek razsodilo, da morajo mestne oblasti izdati dovoljenje za izvedbo parade ponosa na prvotni lokaciji – Gedimino aveniji.

S tem zgodbe seveda še ni konec. Ker je Livanska vlada s 1. julijem prevzela predsedovanje Svetu Evropske unije, je bila litvanska predsednica  Dalia Grybauskaitė v Evropskem parlamentu deležna »neprijetnih« vprašanj poslank in poslancev, ki so želeli vedeti, kako Litva zagotavlja enakopravnost manjšin. Predsednica jim je zagotovila, da so vse manjšine v Litvi obravnavane enakopravno, da parada ponosa ni prepovedana, da potekajo le pogovori o njeni lokaciji.

Sliši se nedolžno. Ampak lokacija je pomembna. Še posebej za dogodke, katerih namen je zagotoviti vidnost, prisotnost v javnih prostorih, ki so, med drugim, namenjeni izražanju zahtev po enakopravnosti. Če lokacija ne bi bila pomembna, bi parado lahko izvedli tudi v dnevni sobi.

 

Viri:

Lithuanian Supreme Court rules in favor of Baltic Pride organizers >>>
LGL emphasizes the discriminatory nature of the ban on the Baltic Pride 2013 March for Equality >>>
Vilnius Municipal Authorities Ban Upcoming Baltic Pride 2013 March for Equality >>>

Written By
More from Eva Gračanin

Zagovornica človekovih pravic LGBT podpredsednica Evropskega parlamenta

Evropska poslanka zelenih, Ulrike Lunacek, je bila prejšnji teden izvoljena za podpredsednico...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja