Zagovornica človekovih pravic LGBT podpredsednica Evropskega parlamenta

lunacek

Evropska poslanka zelenih, Ulrike Lunacek, je bila prejšnji teden izvoljena za podpredsednico Evropskega parlamenta. Lunacek je sicer poslanka v hramu evropske demokracije od leta 2009, med leti 2006 in 2009 pa je bila sopredsednica Evropske stranke zelenih.

V preteklem sklicu evropskega parlamenta je bila članica Odbora za zunanje zadeve, Odbora za pravice žensk in enakost spolov ter Delegacije pri parlamentarnih odborih za sodelovanje med EU – Armenija, EU – Azerbajdžan in EU – Gruzija. V tem sklicu pa je nadomestna članica Odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve, Delegacije za odnose z Albanijo, Bosno in Hercegovino, Srbijo, Črno goro in Kosovom ter Delegacije pri parlamentarni skupščini Euronest. Je tudi poročevalka Evropskega parlamenta za Kosovo in uradna govorka zelenih na področju zunanjih politik.

Je ena od vplivnejših zagovornic človekovih pravice LGBT v Evropskem parlamentu in sopredsednica parlamentarne medskupine za pravice LGBT. V začetku leta je dosegla, da je parlament, kljub ostremu nasprotovanju nekaterih poslank in poslancev, sprejel poročilo in časovni načrt o boju proti homofobiji in transfobiji, o čemer smo pisali tudi na Narobe blogu.

Po izvolitvi za podpredsednico Evropskega parlamenta je dejala: »Počaščena sem, da so mi danes evropski poslanci in poslanke izkazali zaupanje. Kot sem že pojasnila v svoji kampanji, je treba ponovno pridobiti javno v odprt, transparenten, bolj zelen in bolj etičen Evropski parlament, ki resnično predstavlja vse državljanke in državljane EU in na ravni EU brani demokracijo in človekove pravice. To vključuje tako ojačenje vloge Evropskega parlamenta in povečevanje njegove vidnosti kot tudi zagotovilo, da bo Evropski parlament protiutež populizmu in ekstremizmu v Evropi. To so izzivi, s katerimi se nameravam spopadati kot podpredsednica. V središče pa postavljam tudi realizacijo enega samega sedeža Evropskega parlamenta in zagotovitev večje transparentnosti pri lobiranju.

Ulrike čestitamo za pretekle besede podpore in dejanja, ki so jim sledila. Želimo ji še veliko podobnih uspehov pri nadaljnjem delu.

 

Viri:
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Ob dnevu spomina na žrtve transfobije

Kot vsako leto so pri projektu Trans Murder Monitoring (TMM)1 v okviru...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja