Raziskava o socialno-ekonomskem položaju LGBTI-oseb

V nadaljevanju v celoti objavljamo informacije o raziskavi in povezavo na spletni vprašalnik.


O projektu

Gre za največjo raziskavo o lezbijkah, gejih, biseksualnih, transpolnih in/ali interspolnih osebah (LGBTI-osebe). Cilj raziskave je zagotoviti informacije o socialno-ekonomskem položaju LGBTI-oseb v Sloveniji, Albaniji, Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem, Kosovu, v Makedoniji, Črni gori in Srbiji. Raziskava se ukvarja s prihodki, z odhodki, izobraževanjem, zdravstvom, zaposlovanjem, z dostopnostjo do stanovanja, sodnega sistema, kot tudi socialnih storitev in programov ter z nasiljem, vendar ni omejena zgolj na te vidike.

Podatki, zbrani v raziskavi, nam bodo pomagali ugotoviti, kako živijo LGBTI-osebe.  Vladi, mednarodnim organizacijam, organizacijam civilne družbe, medijem in širši javnosti pa bodo podatki pomagali razumeti, kateri so največji problemi, s katerimi se LGBTI-osebe spoprijemajo, kako najti rešitve in izboljšati življenjske pogoje LGBTI-oseb.

Kratek opis metodologije raziskovanja

Projekt je sestavljen iz dveh (medsebojno povezanih) raziskav:

  • Spletna (online) raziskava z LGBTI-osebami v regiji (Slovenija, Albanija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Kosovo, Makedonija, Črna gora); gre za ponovljeno raziskavo o LGBT-osebah, ki jo je leta 2012 izvedla Agencija EU za temeljne človekove pravice;
  • Spletna (online) raziskava v Srbiji, ki vključuje vprašanja iz srbske raziskave o prihodkih in življenjskih pogojih (raziskava SILC), ki nam bo omogočila primerjavo življenjskih razmer LGBT-oseb s splošno populacijo.

Kdo je izvajalec raziskave?

Raziskavo izvaja tržno-raziskovalno podjetje Ipsos v imenu Svetovne banke, v sodelovanju z Williams Institute iz UCLA in ERA – Združenje za enakost pravic LGBTI-oseb držav Zahodnega Balkana in Turčije.

Kje je dostopen vprašalnik?

Vprašalnik je dostopen na: https://cawi.ipsos.rs/sms3/1605141201/index.php

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Miša Molk v Cafeju Open

Cafe Open, četrtek, 24. septembra ob 19h Miša Molk, novinarka, urednica in...
Read More