Raziskava o socialno-ekonomskem položaju LGBTI-oseb

V nadaljevanju v celoti objavljamo informacije o raziskavi in povezavo na spletni vprašalnik.


O projektu

Gre za največjo raziskavo o lezbijkah, gejih, biseksualnih, transpolnih in/ali interspolnih osebah (LGBTI-osebe). Cilj raziskave je zagotoviti informacije o socialno-ekonomskem položaju LGBTI-oseb v Sloveniji, Albaniji, Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem, Kosovu, v Makedoniji, Črni gori in Srbiji. Raziskava se ukvarja s prihodki, z odhodki, izobraževanjem, zdravstvom, zaposlovanjem, z dostopnostjo do stanovanja, sodnega sistema, kot tudi socialnih storitev in programov ter z nasiljem, vendar ni omejena zgolj na te vidike.

Podatki, zbrani v raziskavi, nam bodo pomagali ugotoviti, kako živijo LGBTI-osebe.  Vladi, mednarodnim organizacijam, organizacijam civilne družbe, medijem in širši javnosti pa bodo podatki pomagali razumeti, kateri so največji problemi, s katerimi se LGBTI-osebe spoprijemajo, kako najti rešitve in izboljšati življenjske pogoje LGBTI-oseb.

Kratek opis metodologije raziskovanja

Projekt je sestavljen iz dveh (medsebojno povezanih) raziskav:

  • Spletna (online) raziskava z LGBTI-osebami v regiji (Slovenija, Albanija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Kosovo, Makedonija, Črna gora); gre za ponovljeno raziskavo o LGBT-osebah, ki jo je leta 2012 izvedla Agencija EU za temeljne človekove pravice;
  • Spletna (online) raziskava v Srbiji, ki vključuje vprašanja iz srbske raziskave o prihodkih in življenjskih pogojih (raziskava SILC), ki nam bo omogočila primerjavo življenjskih razmer LGBT-oseb s splošno populacijo.

Kdo je izvajalec raziskave?

Raziskavo izvaja tržno-raziskovalno podjetje Ipsos v imenu Svetovne banke, v sodelovanju z Williams Institute iz UCLA in ERA – Združenje za enakost pravic LGBTI-oseb držav Zahodnega Balkana in Turčije.

Kje je dostopen vprašalnik?

Vprašalnik je dostopen na: https://cawi.ipsos.rs/sms3/1605141201/index.php

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Uganda spet uvaja smrtno kazen za geje

Ugandski parlament se spet pripravlja na sprejem brutalnega zakona, ki kriminalizira homoseksualnost...
Read More