Pozitivne novice glede prisilne sterizilacije transspolnih oseb

Evropsko sodišče za človekove pravice je v primeru Y. Y. proti Turčiji 10. 3. 2015 odločilo, da sterilizacija/permanentna neplodnost ne more biti predpogoj za odobritev procesa telesne prilagoditve spola.

Vložnik tožbe, Y. Y., je transspolni moški iz Turčije, ki je leta 2005 na lokalnem sodišču zaprosil za dovoljenje za operacijo za potrditev spola. Lokalne oblasti mu dovoljenja niso odobrile, saj še ni permanentno neploden.

Y. Y. se je zato leta 2008 obrnil na Evropsko sodišče za človekove pravice. Trdil je, da so turške pravne institucije kršile njegovo pravico do zasebnosti in družinskega življenja (8. člen Evropske konvencije o človekovih pravicah in temeljnih svoboščinah), saj so od njega zahtevale permanentno neplodnost za možnost vstopa v proces operativne potrditev spola. Telesna potrditev spola je v Turčiji, kot v mnogih drugih evropskih državah, pogoj za pravno priznanje spola.

Leta 2013 je Y. Y. na lokalno sodišče spet vložil prošnjo za dovoljenje za operacijo za potrditev spola. Sodišče je prošnji ugodilo, zato je bila operacija izvedena.

Evropsko sodišče za človekove pravice je določilo, da je Turčija s tem, ko je za nekaj leta preložila dostop Y. Y. do procesa potrditve spola, kršila njegovo človekovo pravico do spoštovanja zasebnega življenja. Sodišče je določilo tudi, da ni dopustno, da bi bila permanentna neplodnost pogoj za vstop v proces operativne potrditve spola, saj je ta pogoj neskladen z načeli demokratične družbe in Evropsko konvencijo o človekovih pravicah. Sodnice_ki so eksplicitno navedle_i, da ne vidijo smiselnosti v tem, da bi one_i imele_i pooblastila, ki bi odločala o medicinskih in operativnih posegih posameznic_kov, tudi takrat kadar ti posledično vodijo v neplodnost. Prav zaradi tega je moč reči, da pravica do telesne integritete določa, da prisilna sterilizacija ne sme biti predpogoj za operativne potrditve spola.

Evropsko sodišče za človekove pravice je ob tem izreklo, da je svoboda do lastnega oblikovanja spolne identitete del pravice do samoodločanja.

Ta primer je pozitiven korak pri upoštevanju pravic transspolnih oseb kot človekovih pravic.

Vir:

Tags from the story
Written By
More from Anja Koletnik

Transfobno nasilje v Big Brotherju

V začetku meseca se je v hiši Big Brother – dogajanje lahko...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja