Vmesno poročilo o nestrpnem in sovražnem govoru proti manjšinam med volilno kampanjo za evropske volitve

enakostEP2014

Medtem ko se bomo državljanke in državljani Slovenije 25. maja odpravili na volišča, da izvolimo svoje predstavnice in predstavnike v Evropskem parlamentu, je ILGA Europe v sodelovanju z Evropsko mrežo proti rasizmu (ENAR) že marca pripravila Poziv k strpni volilni kampanji v EP brez diskriminacije med prihajajočimi volitvami. V okviru tega poziva, ki so ga podpisale le štiri evropske stranke (na nacionalni ravni pa samo slovenske stranke, pretežno z levice: Solidarnost, Državljanska lista, Kacin – Konkretno, Zares in Pozitivna Slovenija), je ENAR na svoji spletni strani omogočil prebivalcem in prebivalkam EU, da lahko sami prijavijo nestrpni in sovražni govor proti različnim manjšinam neposredno prek elektronskega obrazca, ki je dostopen na povezavi tukaj >>>

6. maja je ILGA Europe tako objavila vmesno poročilo o diskriminaciji in sovražnem govoru med kampanjo strank širom Evrope, ki je nastalo na podlagi prijav prek prej omenjenega elektronskega obrazca na spletni strani ENAR-ja. Poročilo pravi, da je po šestih tednih kampanje doslej prispelo 17 utemeljenih prijav implicitnega ali eksplicitnega sovražnega govora, uperjenega proti različnim manjšinam v EU, od tega šest proti LGBT- manjšini. Primere sovražnega govora oziroma diskriminacije LGBT-manjšine so tako zabeležili po enkrat na Madžarskem, v Franciji, Latviji, Romuniji, Nemčiji in na Danskem.

Poročilo nadalje pravi, da je večina primerov sovražnega govora oziroma diskriminacije prišla iz ust predstavnikov in predstavnic skrajnih desničarskih strank ali z obrobja političnega prizorišča, ki niso povezane z nobeno evropsko stranko. A medtem ko ta podatek pozornega bralca oziroma bralke, ki spremlja dogajanje v ali v zvezi z LGBT-skupnostjo, več ne preseneča, pa je tokrat treba pohvaliti naše politike in političarke, ki si vsaj enkrat ne kvarijo svojega že načetega ugleda po nepotrebnem s kakimi sovražnimi ali nestrpnimi izjavami.

Za konec pa naj omenimo še, da bo v sklopu poziva včeraj zvečer na Fakulteti za humanistične študije v Kopru potekal javni posvet #EnakostEP2014, ki sta ga soorganizirala Inštitut za afriške študije in Informacijski center Legebitra. Posveta, na katerem so se dotaknili najbolj perečih vprašanj glede diskriminacije v Sloveniji in EU, so se udeležili kandidati in kandidatke za poslance in poslanke v EP, nevladne organizacije in posamezniki ter posameznice, ki se aktivno borijo proti diskriminaciji. Kot so sporočili organizatorji: čaka nas še veliko dela pri zagotavljanju enakosti in v boju proti diskriminaciji.

Kristjan Šinkec

Viri:
Uradne spletna stran ILGA-Europe >>>
Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Brüno prepovedan

Ukrajinsko ministrstvo za kulturo je prepovedalo film Sache Barona Cohena Brüno, v...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja