Povratek kraljev

diversity

Pred dobrim mesecem je po spletnih omrežjih zakrožila novica, ki je ljudi pozivala k udeležbi na globalni shod. Ta je bil načrtovan 6. februar po 43 državah sveta, tudi v Sloveniji. Shod je načrtoval bloger in pisatelj Roosh V, udeležba pa naj bi bila dovoljena le heteroseksualnim cisspolnim moškim s ciljem, da se povežejo v ”plemena”. Ta naj bi se borila za njihove vrednote, ki so zaznamovane z rasizmom, hkrati pa so sovražno naravnana proti ženskam in o resnih temah, kot so posilstva, govorijo zaničevalno. Dogodek je bil nato, na srečo, predhodno odpovedan. Roosh V je za javnost povedal, da so srečanja odpovedana, saj morebitnim udeležencem ne more zagotoviti varnosti.

Čeprav trenutno ni razpisanega nobenega dogodka  neo-maskulinističnega (kot ga je Roosh V opisal sam) gibanja, pa je spletna stran po imenu Return of the Kings že omenjenega ustanovitelja zelo aktivna. Vsak dan so objavljeni novi članki, ki o moškem spolu govorijo kot o nadrejenem, hkrati pa se dotikajo tem, kot so feminizem, transspolnost in celotna  skupnost LGBT. Vse zdaj našteto pa članki ostro napadajo. Moški se sicer v opisih imenujejo za ljubitelje žensk, a tako imenovano vrednost slednjih povezujejo z njihovo lepoto in plodnostjo.

Prva izmed prej naštetih tem, ki so v besedilih problematične, je feminizem, oziroma omenjanje kakršne koli ženske vpletenosti v dogajanje v svetu. V enem izmed člankov pisec kritizira libertarianizem. V tem kontekstu zapiše, da kadarkoli med moškimi na politični desnici vidimo neumnost in konflikt, bomo v centru tega zagotovo našli žensko. Piscu se zdi problematična tudi ideja tega, da sta splav in kontracepcija financirani s strani države. Še v enem članku avtor piše o feministični igralki in režiserki, Leni Dunham. Ta je bila pred kratkim hospitalizirana zaradi počene ciste, na tem primeru pa avtor v članku razloži, kako feminizem škoduje telesnemu zdravju. Članek zaključi z nagovorom ženskam, naj feminizem opustijo, preden se jim posušijo jajčniki. Prav tako v drugih člankih ženske označijo za nesposobne v tehničnih službah, za kar naj bi bila odgovorna njihova domnevno dekliška vzgoja, ki je bolj ali manj omejena na kuhinjo.

Druga tema, s katero se blogerji na spletni strani radi ukvarjajo, je skupnost LGBT. Po njihovem mnenju namreč biseksualk_cev ne smemo jemati resno. Bifobija ne obstaja, pravijo, obstajajo samo ljudje, ki domnevnih biseksualcev_k ne hvalijo pretirano za njihovo odprtost. Mladi ljudje naj bi se z biseksualno usmerjenostjo identificirali zgolj zato, ker jih to vznemirja. Po mnenju avtorjev so ti mladi ljudje zaslepljeni, biseksualnost pa je zgolj modna muha. Biseksualnost je glede na spletno stran nezrel revolt proti ”heteronormativni” kulturi, manifestira pa se v samo uničujočem vedenju in promiskuiteti.

Na ignorantski in škodljiv način obravnavajo tudi transspolno skupnost. Na transseksualne osebe se nanašajo z žaljivo pomanjševalnico ‘trannies’ in jih poimenujejo za čudake (freaks). Po njihovem mnenju gre za moške, ki neuspešno osvajajo ženske, zato se oblačijo v ženske in srečo poskusijo pri moških. Podajajo nasvete o tem, kako naj moški prepoznajo transseksualne osebe (seveda z motivom, da se jim izognejo). Eden od prepoznavnih znakov naj bi bile telesne brazgotine, ki so posledica samopoškodovanja. Zaključek, ki ga predlaga avtor dotičnega članka, je, da se transseksualne osebe izpostavi v družbi in se na tak način bori proti njihovi, po avtorjevih besedah, duševni bolezni. Tako bodo dobili priložnost, da se ponovno izkažejo kot pravi moški.

Glede na spletno stran obstajajo  načini, kako se ”omega moškim” prepreči, da postanejo transseksualci. Eden izmed načinov je preprosto ta, da se ne spoštuje želenih zaimkov te osebe, namreč, spola v katerega si rojen, se ne da spremeniti. Tako naj bi ljudem sporočili, da družba ne bo negovala njihovih zablod. Glede zaimkov transspolnih oseb je objavljenih še nekaj člankov. Zadnji, ki ga bom omenila, piše o problematiki zaimkov v medicinskem kontekstu.  Univerza v Floridi naj bi namreč dala pobudo, da bi se vse študentke_je medicine udeležili delavnic o tem, kako se korektno uporablja zaimke pri pacientih_kah. Avtor se na mestu sprašuje, kako zelo bo trpelo medicinsko znanje, ki bi lahko v kriznih situacijah reševalo življenja, na račun teh izobraževanj. Češ, kje pa so naše prioritete. Pobuda za delavnice je namreč odziv na poročanje transspolnih oseb, da se počutijo nelagodno, ko se na obrazcih pojavlja zgolj možnost izbire med moškim ali ženskim spolom. Iz tega se avtor norčuje, težko jemljemo resno nekoga, ki je občutljiv glede okenčkov na obrazcu. Članek zaključi z vprašanjem, če si pripadniki_ce skupnosti LGBT zaslužijo kvalitetno zdravstveno oskrbo. Seveda si jo, pravi, a zgolj zato, da zdravniki_ce dobijo priložnost, da transspolne osebe posvarijo o njihovem deviantnem vedenju.

Kljub temu, da je V Roosh na svojem blogu zapisal, da v bodoče ne bo organiziral srečanj svojih pripadnikov, pa je situacija še vseeno zelo zaskrbljujoča. Gibanje ima poleg strani na Facebooku tudi zelo aktivno spletno stran. Pod članki se pojavlja ogromno komentarjev, ki pa so pogosto tako naklonjeni člankom, da se skoraj zazdi, da jih pišejo kar blogerji sami. Članki se sicer občasno dotaknejo pomembnih tem, a vse skupaj obravnavajo zelo površno in brez kakršnekoli podlage, zgolj na podlagi zelo pristranskih, diskriminatornih mnenj. Zapisali so, na primer, da je stopnja samomorov pri transspolnih osebah visoka. Ta podatek sicer drži. V ZDA je po podatkih iz leta 2014 kar 41 % izmed transspolnih oseb poskušalo narediti samomor (Findings of the national transgender discrimination survey, The Williams Institute, 2014). A razlog ne leži v tem, da naj bi bila transspolnost duževna bolezen, kot trdijo omenjeni blogerji, temveč okolje, ki jih zavrača na podlagi njihove spolne identitete. Torej ravno okolje, ki ga reproducira tudi spletna stran Return of the kings. Način pisanja blogerjev je torej žaljiv in škodljiv. Podobne trende pri amaterskih spletnih portalih lahko najdemo tudi pri nas, na spletnem portalu kot je 24kul.si, kjer so predvsem v času decembrskega referenduma o dostopnosti zakonske zveze za vse pare, podobno kot to počnejo blogerji Return of the Kings, širili paranojo s trditvami, da si bodo v prihodnosti otroci lahko v zgodnjem otroštvu izbirali spol in posledično postali transspolni. Pri tem pa ne prepvprašujejo postopka pripisa spola ob rojstvu.

Vse skupaj se torej zdi kot slaba šala, ki to na žalost ni. Lahko se pretvarjamo, da splošnega mnenja spletne strani ne podpira veliko ljudi, a številke podpornikov kažejo drugače. V zadnjem času smo tudi pri nas priča vzponu desničarskih gibanj, tako pri nas, kot tudi v ZDA, kjer  je npr. zaskrbljujoča podpora potencialnemu predsedniškemu kandidatu republikanske stranke, Donaldu Trumpu. Skrbi nas lahko, kako bo stanje izgledalo, ko bodo skrajni desničarji prevzeli vodilne položaje v državah, kot se je v mnogih državah še zgodilo, in bodo škodljiva mnenja, ki so trenutno še v navidezni manjšini, del javnega diskurza in s tem sprejemljiva.

Viri:
Tags from the story
Written By
More from Hana Turšič

Dansko dekle ali kaj se za njo skriva

V glavnem mestu države Katar, Dohi, so prejšnji teden pričeli s predvajanjem...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja