Društvu Parada ponosa plaketa glavnega mesta Ljubljana za leto 2020

Mestni svet Mestne občine Ljubljana je pretekli teden na 12. redni seji Društvu parada ponosa podelil plaketo glavnega mesta Ljubljana za leto 2020.

V utemeljitvi so v ljubljanski paradi ponosa prepoznali festival LGBTIQ+ kulture z izrazito politično noto, protestni pohod, javno manifestacijo, namenjeno preboju molka, predstavitvi življenja in dela skupnosti LGBTIQ+, promociji človekovih pravic, enakih možnosti in svobodi izbire. »Njeno glavo sporočilo ostaja vsa leta enako: vprašanja manjšin niso manjšinska vprašanja, temveč so temeljni del razmisleka o enakopravnejših, strpnejših in pravičnejših družbenih oblikah. Rdeča nič parade je enakost pred zakonom in opozarjanje na različne oblike diskriminacije,« so zapisale_i v utemeljitvi.

Komisija za priznanja je na razpis prejela 27 predlogov za podelitev plaket oziroma nagrad. Po navedbah FB-strani Ljubljana Pride je predlog za podelitev plakete Društvu Parada ponosa podala Levica, ki je med dosežki parde ponosa opazila tudi njen bogat kulturni doprinos, zlasti pri podpori manj vidnih umetnic_kov ter njeno povezovalno delovanje.

Plakete glavnega mesta Ljubljana od leta 1997 podeljujejo prejemnicam_kom, ki »so s posebnimi delovnimi prizadevanji in uspehi v daljšem časovnem obdobju pomembno prispevali h kakovostnejšemu življenju, blaginji, ugledu in razvoju Ljubljane.«

Plaketo vsako leto prejme največ 7 oseb oz. organizacij. Poleg Društva Parada ponosa so plakete letos prejele_i še režiser Dejan Babosek z ekipo filma Preboj, Ljubljanski zdravniški orkester Camerata Medica, Društvo za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice, Društvo Urbani čebelar, kitarist Pavel Kavc in Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru.

Vsem prejemnicam_kom plakete čestitamo.

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

Referendum bo

Ustavno sodišče je odločilo, da se zahteva državnega zbora, naj ustavno sodišče...
Read More