Od začetka Olimpijskih iger v Rusiji pridržanih že več kot 60 protestnikov in protestnic

Putin - stop homophobia 330

Ruska policija je od otvoritve Olimpijskih iger, ki so se začele pretekli petek, skupno pridržala že več kot 60 protestnic in protestnikov, med katerimi je 23 takih, ki so protestirali proti kršenju človekovih pravic LGBT-oseb.

Do prvih aretacij je prišlo že v petek, na dan otvoritve, ko je ruska policija pridržala 14 aktivistk in aktivistov, ki so protestirali v Sankt Peterburgu in Moskvi. Aretirani so bili zaradi transparenta, na katerem je pisalo, da je diskriminacija nezdružljiva z duhom olimpijskih iger.

V Sankt Peterburgu so pridržali tudi štiri aktiviste, ki so se borili za pravice gejev, in sicer zaradi njihovega transparenta, na katerem je bilo napisano določilo iz listine olimpijskih iger, po katerem je prepovedana vsaka vrsta diskriminacije.

Opisanih dogajanj ruska policija ni želela komentirati, lahko pa, glede na dogajanje, opazimo težnjo k zatiranju vseh vrst protestov v času olimpijskih iger.

Glede na to, kako visoko so cenjene olimpijske igre, bi od organizatorjev in organizatork pričakovali vsaj to, da bodo spoštovali določila, ki jih omenjen dogodek zagovarja. V primeru Rusije na žalost to ni tako, kljub temu pa upamo, da bodo vsi, ki imajo to možnost, od športnic in športnikov, sponzorjev, obiskovalk in obiskovalcev, politikov in političark do vseh, ki jih to področje zanima in zadeva, opozorili na to, da še zmeraj prihaja do velike diskriminacije in kar je še pomembneje, da tega ne smemo dopuščati.

 

Vir:
More from Urška Balažic

Organizacija združenih narodov sprejela novo resolucijo o človekovih pravicah LGBT-oseb

Svet Združenih narodov (ZN) za človekove pravice je 26. septembra sprejel resolucijo...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja