Organizacija združenih narodov sprejela novo resolucijo o človekovih pravicah LGBT-oseb

UN HR Council Logo

Svet Združenih narodov (ZN) za človekove pravice je 26. septembra sprejel resolucijo proti nasilju in diskriminaciji LGBT-oseb. Po več kot enourni razpravi je za resolucijo glasovalo 25 predstavnikov in predstavnic držav članic omenjenega sveta, proti pa 14. Resolucijo so podprle Združene države Amerike, Argentina, Avstrija, Brazilija, Češka, Čile, Črna Gora, Estonija, Filipini, Francija, Irska, Italija, Japonska, Južna Koreja, Kostarika, Kuba, Makedonija, Mehika, Nemčija, Peru, Velika Britanija, Venezuela in Vietnam.

Ameriški predstavnik v Svetu ZN za človekove pravice je ob tej priložnosti izjavil »veseli nas, da je mednarodna skupnost danes vidno in javno podprla pravice LGBT-oseb in nas s tem predstavila kot globalno skupnost, ki spoštuje pravice vseh.« Jessica Stern, izvršna direktorica Mednarodne komisije za človekove pravice gejev in lezbijk (International Gay and Lesbian Human Rights Commission) pa je ob tej priložnosti povedala, da je Svet ZN za človekove pravice storil pomemben korak naprej in dodatno utrdil enega glavnih načel ZN, ki pravi, da smo vsi enaki v svojem dostojanstvu in pravicah.

Larino Garcia, ustanovitelj fundacije B-Change, filipinske odvetniške LGBT-skupine je izrazil upanje, da bo resolucija spodbudila filipinske oblikovalce in oblikovalke zakonodaje k sprejetju protidiskriminacijskega zakona. Resolucije so se razveselile številne organizacije po svetu v upanju, da bo pripomogla k izboljšanju stanja v njihovih državah.

Sprejetja resolucije smo veseli tudi pri nas in upamo, da bo resolucija imela pozitiven vpliv na izboljšanje formalnega in neformalnega stanja pravic in enakopravnosti LGBT-oseb tako pri nas, kot tudi drugje po svetu.

Vir:
Tags from the story
More from Urška Balažic

Zimbabvejski predsednik ne mara pomoči Zahoda zaradi pritiskov k sprejemanju homoseksualnosti

Zimbabvejski predsednik Robert Mugabe (na fotografiji) je pred kratkim, po vrnitvi iz...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja