V nacionalnem projektu Rastem s knjigo tudi roman Suzane Tratnik

Ime mi je Damjan 330

Pri nacionalnem projektu spodbujanja bralne kulture »Rastem s knjigo SŠ 2014 – izvirno slovensko mladinsko leposlovno delo vsakemu dijaku prvega letnika« je bila na javnem razpisu Javne agencije za knjigo Republike Slovenije (JAK) izbrana knjiga pisateljice Suzane Tratnik, Ime mi je Damjan. Spremno besedo za novo izdajo knjige je napisal sociolog dr. Roman Kuhar.

Kot so v opisu knjige zapisali pri Mladinski knjigi se »Damjanov svet vrti okrog družinskih sporov, socialnih služb in psihologov. Damjana namreč čisto nobeden ne razume: ne starši, ne punca, niti prijatelji. V svoji osamljenosti se zato zateka k drogam in kar naprej popiva, včasih pa se mu tako stemni pred očmi, da razsuje vse okrog sebe. Tako se upira ljudem, ki pritiskajo nanj s svojimi pričakovanji in ga silijo, da bi postal nekaj, kar ni. Ampak Damjan ne more in noče popustiti. Čeprav je to izjemno težko, se mora boriti proti predsodkom družbe, v kateri odrašča. Damjan mora poiskati svojo pot.«

Projekt rastem s knjigo JAK v sodelovanju s splošnimi knjižnicami, javnimi in zasebnimi srednjimi šolami ter zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter srednjimi šolami v zamejstvu izvaja že peto leto. Cilji so: spodbujanje dostopnosti kakovostne in izvirne slovenske mladinske leposlovne literature; promocija vrhunskih domačih ustvarjalk in ustvarjalcev mladinskega leposlovja; spodbujanje motivacije za branje pri dijakih in dijakinjah ter njihovega obiskovanja splošnih knjižnic; motivacija založnikov k večjemu vključevanju sodobnih slovenskih pisk in piscev v založniške programe za mladino ter povečevanje deleža izdanega izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja.

Pod režijsko taktirko Maje Weiss je nastal tudi kratek predstavitveni film o romanu Ime mi je Damjan, ki si ga lahko ogledate na spletu.

Suzani čestitamo.

Viri:
Tags from the story
Written By
More from Gea Češnovar

Slovenia’s Next Best Drag

REPORT Drag_oceni Foto: Nada Žgank/Memento (prvo tekmovanje) in Dixie Prixie (drugo in...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja