Srbska pravoslavna cerkev z zvonovi blagoslovila parado ponosa v Beogradu

Beograd Pride 2014 330

Včeraj je bila v Beogradu brez večjih incidentov izvedena parada ponosa, prva po letu 2010, ko se je končala krvavo za številne nasprotnike in nasprotnice ter policijo. Po poročanju različnih medijev se je letošnje parade udeležilo okrog 1000 ljudi, med njimi precejšnje število politikov in političark, ministric in ministrov srbske vlade, veleposlanikov in veleposlanic iz različnih držav ter župan Beograda Siniša Mali. Traso povorke, od zgradbe parlamenta pa do mestne hiše, so za približno uro in pol prekrile mavrične zastave, baloni in transparenti, s katerimi so udeleženke in udeleženci pozivali k spoštovanju človekovih pravic vseh.

Shod proti paradi ponosa, ki ga je organizirala desničarska skupina Dveri, je potekal že v soboto. Na glavnem trgu v Beogradu, kjer so se zbrali, so nekateri protestniki in protestnice molili za preložitev parade. Manjše skupine, predvsem športnih navijačev in navijačic, so paradi na ulicah Beograda nasprotovale tudi v nedeljo, zato je morala posredovati policija. Po poročanju nekaterih medijev naj bi priprli okrog 50 ljudi.

Mediji poročajo tudi, da je udeleženke in udeležence parade ponosa varovalo okrog 7.000 policistk in policistov, veliko jih je bilo v popolni bojni opremi. Na ulicah so bila policijska oklepna vozila, nad Beogradom pa so krožili policijski helikopterji. Ulice, po katerih so korakali udeleženke in udeleženci, so bile več ur zaprte. Eden od organizatorjev, Goran Miletić, je za Balkan Insight povedal, da so z delom policije zadovoljni.

Okrog 13. ure, ko so se udeleženke in udeleženci parade za minuto ustavili, da bi se z dvignjenimi pestmi in transparenti simbolično zoperstavili nasilju, so se oglasili zvonovi okoliških cerkva. Udeleženke in udeleženci so to razumeli kot obliko protesta cerkve proti paradi ponosa, mi pa menimo, da je srbska pravoslavna cerkev tako blagoslovila parado ponosa.

Zaradi ksenofobnega (najbrž tudi homofobnega) napada na nemškega udeleženca mednarodne LGBT-konference pred dvema tednoma v Beogradu je bil v ospredju povorke tudi nemški veleposlanik v Srbiji Heinz Wilhelm, ki je dejal, da dogodek v tujino pošilja dobro sporočilo o Srbiji.

Srbski premier Aleksandar Vučić, ki se parade sicer ni udeležil, saj je imel druge obveznosti, je dejal, da se je zgodba o paradi ponosa končala skoraj brez incidentov. Pri tem je slikovito pojasnil, da ni bilo razbito nobeno okno, za kar se moramo zahvaliti varnostnim silam, ki so pokazale, da lahko ohranijo varnost. »Država lahko, želi in zna spoštovati ustavo. Zahvaljujemo se tudi tistim, ki mislijo drugače, ki predstavljajo večino in so se odločili, da ne bodo povzročali incidentov,« je dodal. (Ja, res hvala, ker mi dovolite, da udejanjam svoje človekove pravice.)

Pojasnil je še, da parade ponosa niso izvedli zaradi EU ali zaradi večjega spoštovanja do gejevske in lezbične populacijo kot do cerkve, ampak zaradi ustave, zakonov in spoštovanja do človekovih pravic ne glede na to, ali je bila parada ponosa v skladu z našimi osebnimi prepričanji. »Včeraj so korakale desničarske skupine, danes LGBT-skupine in vse to brez problemov,« je zaključil Vučić.

Eden od organizatorjev, Boban Stojanović, je parado ponosa zaključil z besedami: »Ta parada je samo prvi korak in šele po naslednjih paradah ponosa bomo lahko primerjali in izmerili naš uspeh. To je proces, ki se bo s časom vedno bolj izboljševal.«

Kolegicam in kolegom v Srbiji čestitamo.

Vir:
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Peticija za novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih

  Na spletnem portalu Pravapeticija.com je vzniknila peticija Za ohranitev novega zakona...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja