Transspolne osebe na Poljskem potrebujejo našo podporo in solidarnost

Peticija - Poljska

V petek je predsednik Poljske Andrzej Duda z vetom zavrnil zakon o pravnem priznanju spola, ki ga je sicer predhodno potrdil poljski parlament (sejm), o čemer smo tudi poročale_i na Narobe blogu.

Predsednik je med drugim izjavil, da zakon zavrača, saj je zanj nedopustno, da bi “osebe, ki so biološko istega spola, imele možnost sklepati zakonske zveze in posvajati otroke,” kar nakazuje ne samo na popolno nerazumevanje in diskreditacijo transspolnih oseb, temveč tudi diskriminacijo širše skupnosti LGBT+. Julia Ehrt, direktorica TGEU – Transgender Europe, je dejala, da je grozljivo, da ima ena sama oseba moč zavrniti in zanikati potrebe in človekove pravice vseh transspolnih oseb na Poljskem.

Po najnovejših informacijah bo v petek, 9. 10., parlament glasoval o predsednikovi odločitvi, ki jo lahko potrdijo ali zavrnejo. Na spodnji povezavi lahko podpišete peticijo za podporo zakonu o pravnem priznanju spola in proti predsednikovemu vetu. Tekst je v poljščini in pod tem v angleščini.

Gre za nujno situacijo, kjer se privilegirane cisspolne osebe odločajo ali bodo transspolne osebe lahko pravno priznane kot to, kar so, ali ne, zato sta vsa podpora ter širjenje tega obvestila in peticije res potrebna.

 

Viri:
Tags from the story
Written By
More from Anja Koletnik

Transfobno nasilje v Big Brotherju

V začetku meseca se je v hiši Big Brother – dogajanje lahko...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja