Jasno in glasno proti nasilju nad ženskami

16 dni aktivizma

16 dni aktivizma proti nasilju nad ženskami je mednarodna kampanja, ki simbolizira povezavo med nasiljem nad ženskami in človekovimi pravicami s poudarkom, daje takšno nasilje kršenje temeljnih človekovih svoboščin. Kot vsako leto bo potekala od 25. novembra do 10. decembra.

Vse od leta 1991 okoli 1700 mest in 130 držav sodeluje v šestnajstdnevni kampanji. Šestnajstdnevno obdobje označuje pomembne dneve, kot so svetovni dan boja proti AIDS-su, mednarodni dan invalidov, šesti december, ki zaznamuje obletnico masakra v Montrealu, in svetovni dan človekovih pravic.

Petindvajseti november, prvi dan kampanje, je bil razglašen za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Datum je bil izbran v spomin na smrt treh sester Mirabel, ki so bile pod diktatorskim režimom dominikanskega predsednika Rafaela Trujilla priprte, mučene in umorjene.

Šesti december obeležuje smrt 14 mladih študentk inženirstva, ki so bile ustreljene na montrealski univerzi v Kanadi leta 1989. Strelec je pričel obstreljevati dve učilnici in samopostrežno restavracijo, pred tem pa je 48 moškim ukazal naj zapustijo prostore. Preden je pričel streljati je storilec zavpil: »Ve ste gruča feministk in jaz sovražim feministke!«

Svetovni dan človekovih pravic (10. december) slavi razglasitev Splošne deklaracije človekovih pravic, ki je bila razglašena leta 1948. Omenjeni dokument je odigral odločilno vlogo na svetovni konferenci o človekovih pravicah na Dunaju leta 1993, ko je bilo nasilje nad ženskami prepoznano kot kršenje človekovih pravic.

V šestnajstih dneh posamezniki, posameznice in skupine po vsem svetu z organiziranimi strategijami pozivajo k izkoreninjenju nasilja in ozaveščanju o nasilju nad ženskami na lokalnem, državnem, regionalnem in mednarodnem nivoju, spodbujajo delovanje proti nasilju nad ženskami na lokalnem nivoju, vzpostavljajo neovirane povezave med lokalnim in mednarodnim, skrbijo za forume, na katerih organizatorke in organizatorji  razvijajo in delijo nove, učinkovite strategije, protestirajo in ustvarjajo nove tehnike, ki bodo pripravile vlade, da storijo potrebne korake za preprečitev nasilja nad ženskami.

Tudi v večjih slovenskih mestih bo v sklopu kampanje v tem času potekalo obilo dogodkov. Društvo ženska svetovalnica iz Ljubljane, Svetovalnica za žrtve nasilja ali zlorab iz Maribora, Društvo regionalna varna hiša v Celju, Društvo za nenasilno komunikacijo v Kopru, Društvo življenje brez nasilja v Novem mestu so pripravile obilo delavnic, javnih tribun, okroglih miz, predavanj, posvetov in srečanj na to temo. Več v programu spodaj.
* Prevod napisa na fotografiji: Do 70 % žensk je v svojem življenju izkusi nasilje. 

 

Viri:
Immigrant Womens’ Health Service >>>
The Official 16 Days of Activism Against Gender Violence Campaign >>>
Program dogodku ob 16. dnevnih aktivizma proti nasilju nad ženskami >>>

Written By
More from Martin Gramc

SFC odgovarja na odprto pismo Mozetiča

Direktor Slovenskega filmskega centra Jožko Rutar se je odzval na odprto pismo...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja