Za predvolivne kampanje brez diskriminacije

zero discrimination

Bližajoče se volitve poslank in poslancev v Evropski parlament se bodo odvijale v kriznih časih, ko so v številnih državah članicah Evropske unije v porastu ekstremistične politične stranke. Izključevanje in nestrpnost pomenita resno grožnjo človekovim pravicam številnih prebivalcev in prebivalk EU, še posebej članicam in članom etničnih, verskih in spolnih manjšin.

Organizaciji ILGA – Europe (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association – Mednarodno združenje lezbijk, gejev, biseksualk in biseksualcev ter trans oseb) in ENAR (the European Network against Racism – Evropska mreža proti rasizmu) sta pred prihajajočimi volitvami v Evropski parlament skupaj z nekaterimi evropskimi političnimi strankami pripravili poziv za predvolilne kampanje brez diskriminacije in nestrpnosti. Podpornice in podporniki se obvezujejo, da ne bodo spodbujali sovraštva in diskriminacije do LGBT skupnosti ter etničnih in verskih manjšin. V skladu s tem bodo med političnimi debatami, ko bo ogovora o manjšinah, uporabljali spoštljiv jezik in spoštovali dostojanstvo ter pravice vseh posameznikov in posameznic.

Na tiskovni konferenci, ki so jo organizirali, so bili poleg članov in članic organizacij ILGA – Europe in ENAR prisotni tudi sledeči politični predstavniki in predstavnice, Christian Kremen (Evropska ljudska stranka), Lousewies van der Laan (Zveza liberalk in liberalcev ter demokratinj in demokratov za Evropo), Marije Laffeber (Stranka evropskih socialistov in socialistk), Marisa Matias (Evropska levica) in Raül Romevai i Rueda (Evropska stranka zelenih).

Zgoraj omenjene politične stranke, ki so se priključile iniciativi organizacij ILGA – Europe in ENAR, so podprle poziv k boju proti diskriminaciji in podpisale Izjavo o zavezanosti političnih strank (Declaration of commitment by political parties). S podpisom so se zavezale, da bodo vsem prebivalkam in prebivalcem Evrope jasno sporočale, da zavračajo objavljanje, prikazovanje in podpiranje kakršnihkoli materialov ali izjava, ki bi spodbujale diskriminacijo, predsodke ali sovraštvo na podlagi rase, barve kože, narodnosti, etničnih in narodnih izvorov, pripadnosti skupnosti, pravnega statusa, verske pripadnosti ali prepričanj, spola, starosti, fizičnih in umskih sposobnosti, spolne usmerjenosti, spolne identitete ali drugih pripisanih identitet.

Prav tako se obvezujejo, da bodo uporabljale vključujoč jezik v izogib ustvarjanju predsodkov, stigmatizacije ali nejasnosti v skladu s prej naštetimi identitetami. Sodelujoče stranke zagotavljajo, da bodo pri sodelovanju v pogovorih, ki se nanašajo na skupine, ki bi lahko bile potencialne tarče diskriminacije in nestrpnosti, sodelovale odgovorno, s spoštovanjem dostojanstva in pravic članic in članov teh skupnosti. Zavezale so se tudi, da ne bodo objavljale, prikazovale ali podpirale nobenega materiala ali izjav, ki bi napeljevali k sovraštvu ali nerazumevanju med različnimi skupnostmi. Politične stranke zagotavljajo še, da bodo zoper članice in člane stranke ali kandidate in kandidatke, ki bi ne bi spoštovali tega dogovora, ustrezno ukrepali, in sicer v skladu s svojimi notranjimi postopki. In kot zadnje, se politične stranke obvezujejo, da bodo seznanile svoje člane in članice z vsebino dogovora.

Glede na to, da smo v številnih predvolilnih soočenjih in kampanjah pogosto priča diskriminatornim, žaljivim in sovražno nastrojenim nastopom in govorom, je tovrstni poziv še kako dobrodošel za izboljšanje ravni komuniciranja in (samo)predstavljanja političnih strank ter njihovih članov in članic v javnosti. Tudi v Sloveniji ne bi škodilo, če bi vpeljali kaj podobnega na nacionalni in lokalnih ravneh ter s tem izboljšali ne samo raven komuniciranja, ampak posledično tudi zmanjšali stopnjo diskriminacije v družbi.

 

Viri:
* Prevod napisa na sliki: Brez diskriminacije.
More from Urška Balažic

Ugandska vlada: Zakon, ki kriminalizira homoseksualnost, ni homofoben

V Ugandi je februarja, ko ga je podpisal predsednik države Yoweri Museveni,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja