Recenzije: Film 9

FILM

Novo na DVD … doma

 Divja milina

Produkcija: ZDA/Španija/Francija, 2007
Režija: Tom Kalin
Scenarij: Howard Rodman (po knjigi Natalie Robins)
Igrajo: Julianne Moore, Stephen Dillane, Eddie Redmayne, Unax Ugalde

Film temelji na resnični zgodbi Barbare Daly, lepotice skromnega izvora, ki se je poročila s premožnim dedičem ter svoje ozadje vztrajno zakrivala s pozerskim vedenjem, silno potrebo po ljubezni pa preganjala z dušeče tesnim odnosom do sina.

Ojdipovska tragedija se odvije hladno in brezdušno, kot če režiserju ne bi bilo jasno, katero smer naj ubere, nalogo oživljanja filma pa prepusti glavni igralki. Barbara hlasta po naklonjenosti elite in obenem histerično zavrača njeno vzvišenost; hladnokrvno prekine sinovo ljubimkanje s fantom, da bi zraven skadila džojnt in opravljala; sooči se z možem in končno sname masko (vsaj po izboru besed sodeč), zapelje prijatelja, ki je pred tem zapeljal sina (ampak menda samo v režiserjevi priredbi. Metafora torej …), s pogubnimi psihološkimi posledicami; libertinizem, notranja razklanost, samouničevanje, incest … Materiala več kot dovolj, in Moorova se potrudi, ampak naloga je od vsega začetka obsojena na propad, ker je Kalin očitno še ujet v kalupih eksperimentalizma in nima dovolj razvitega čuta za pripovedovanje. Nazadnje ustvari le zbirko tjavdan nanizanih prizorčkov, skoraj vinjet, in izumetničenih dialogov. In Barbara se povrhu vsega v skoraj 30 letih ne spremeni niti za pol gube.

Ocena: ♦♦

Luka Pieri

 

Novo na DVD … v tujini

 Nevidni svet

Produkcija: Južna Afrika, VB, 2007.
Režija: Shamim Sarif
Igrajo: Lisa Ray, Sheetal Sheth, Parvin Dabas, David Dennis

Za debitantko Shamim Sarif, ki je film The World Unseen posnela po svojem romanu, lahko rečemo, da ima pred seboj svetlo filmsko prihodnost. Sarifova namreč tenkočutno in natančno izriše tragiko življenja v Južni Afriki leta 1952, ko je bila transgresija že sama barva kože ali kulturno poreklo, kaj šele koga si ljubil.

Miriam je tradicionalna indijska mati, Amina pa nasprotno upornica, ki krši vsa takratna pravila – vozi taksi in odpre gostilno s črncem Jacobom. Ko se Amina ponudi, da bo Miriam učila voziti avto, in jo povabi, da bi delala pri njej kot kuharica, se med njima splete tesno prijateljstvo. A za Miriam je cena njunega druženja visoka, saj odkrije ne le grenko resnico o svojem zakonu, ampak tudi o svetu, v katerem živi. Ljubezenska zgodba je namreč le ena plat filma, ki hkrati prikazuje tudi rasizem, šovinizem in podobno. Film nam zato pomaga ozavestiti, kako pomembno in radikalno se je svet spremenil v zadnjih petdesetih letih. In čeprav se nam danes zdi, da morda določeni stereotipi pod površino še vedno ostajajo, pa nas zgodba opozori, da so nekatere stvari, čeprav morda spremenjene zgolj na površini (se pravi, politično in formalno), za našo dobrobit/srečo in dobrobit/srečo drugih, pravzaprav bistvene.

Ocena: ♦♦♦♦♦

Katarina Majerhold

 

 Ne morem misliti »prav«

Produkcija: Južna Afrika, VB, 2007.
Režija: Shamim Sarif
Igrajo: Lisa Ray, Sheetal Sheth, Antonia Frering, Dalip Tahil

Za drugi film Shamim Sarif I Can’t Think Straight lahko rečemo, da je povsem spodobno razvedrilo. Še več, tipična coming out zgodba, ki nas na koncu celo rahlo razočara. Ne zaradi svoje scenaristične, igralske ali produkcijske kakovosti, ampak preprosto zato, ker smo že tolikokrat videli podobno zgodbo.

Tala, Palestinka, ki živi v Londonu, se pripravlja na veliko poroko (pred tem je pustila že štiri zaročence!). Na drugi strani imamo sramežljivo, introvertirano Leylo, Angležinjo z indijskim poreklom, ki želi ustreči vsem razen sebi. No, vsaj dokler ne sreča Tale in se zaljubi vanjo. Tala ji čustva vrne in prizna, da je bila nekoč že noro zaljubljena v sošolko. A ko si Leyla končno prizna, da je že od nekdaj lezbijka, se nemudoma in brez odlašanja outira. Nasprotno pa se zatakne pri Tali …

V prejšnji številki smo predstavili izraelski film Skrivnosti, ki je poglobljeno problematiziral vlogo in nalogo ženske ter njene lastne sreče (želje) v judovski tradiciji. Na žalost tega ne moremo reči za ta film. Čeprav se film mestoma dotakne boleče točke izraelsko-palestinskega konflikta, pa želi biti predvsem tipična zahodnjaška romantična zgodba s srečnim koncem.

Ocena: ♦♦♦

Katarina Majerhold

Tags from the story
Written By
More from Uredništvo

LFU – Samoobramba za ženske

Lezbično-feministična univerza vabi na pogovor Samoobramba za ženske in lezbijke, ki bo...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja