Recenzija: Serije

 Janet King (2014–)

Janet

 

 

 

 

Država: Avstralija

Režija:  Gratn Brown, Peter Andrikids, Ian Watson

Scenarij: Greg Hadrick, Jane Allen, Kris Mrksa, Shuan Grant

Igrajo: Martha Dusseldorp, Aimee Pedersen, Ella Scott Lynch, Christopher Morris, Damian Walshe-Howling

Janet King je spin-off nanizanke Crownies (2011) o pravniški pisarni, v kateri spremljamo mlade pravnike, ki dobijo svojo prvo priložnost, da se izkažejo na svojem parketu. V Crownies spoznamo eno od glavnih junakinj, Janet King (Martha Dusseldorp), ki je starejša partnerka v podjetju in mentorica mladim pravnikom in pravnicam. Je avtirana lezbijka, ki se v poznih štiridesetih odloči zanositi, ker njena partnerka Ashley Larsson (Aimee Pedersen) ne more imeti otrok. V nanizanki Janet King spremljamo nadaljevanje prepleta med zasebnim in poklicnim življenjem Janet King: Janet je rodila dvojčka, hkrati pa se v službi ukvarja z napetimi in s pomembnimi primeri, na primer s korupcijo, ki vodi do samega političnega in policijskega vrha, zaradi česar njej in njeni družini grozijo s smrtjo.

Nanizanko odlikuje vrhunska igra, naravnost osvežujoče pa je dejstvo, da je lezbično razmerje prikazano tako običajno, samozavestno in avtentično hkrati!

 

Zadnji tango v Halifaxu (2012–)

tango

 

 

 

 

Država: Velika Britanija

Režija: Dave Bowes

Scenarij: Sally Wainwright

Igrajo: Derek Jacobi, Anne Reid, Sarah Lancashire, Nicola Walker, Nina Sosanya, Josh Bolt

Na BBC One se je lanskega decembra odvila druga sezona odlične angleške nanizanke Zadnji Tango v Halifaxu. Nanizanka je navdušujoča zato, ker nam prikaže iskreno in resnično ljubezen, ki ne pozna niti starostne niti spolne omejitve, saj sta Celia Dawson (Anne Reid) in Alan Buttershaw (Derek Jacobi) upokojena vdova in vdovec, ki se po šestdesetih letih ponovno srečata prek Facebooka in nadaljujeta svojo pubertetniško ljubezen. Nanizanka je zasnovana po resnični zgodbi scenaristkine matere Dorothy Wainwright.

V prvem delu spoznamo Celio in Alana. Njuna vnuka ju povežeta prek Facebooka in tako se po šestdesetih letih ponovno pogovarjata. Alan ji razkrije, da jo je čakal na njunem prvem zmenku dve uri, a nje bilo, Celia pa mu pojasni, da so se dan pred tem preselili v drugo mesto, a ker ga ni mogla obvestiti, je napisala sporočilo z opravičilom ter priloženim novim naslovom, vse skupaj pa je dala svoji najboljši prijateljici Eileen. A Eileen, ki je pozneje postala njegova žena, mu sporočila seveda nikoli ni predala.

Skozi prvo in drugo sezono poleg Alanove in Celiejine zgodbe spremljamo tudi ljubezenska razmerja njunih hčera, Caroline, ki je ravnateljica zasebne šole, in Gillian, doktorica kemije iz Oxforda. Caroline je sicer poročena in ima dva odraščajoča sinova, a se spusti v razmerje s Kate (Nina Sosanya), ko jo mož John začne varati z drugo žensko. Eden najbolj prisrčnih trenutkov nastopi, ko njen sin izve za to razmerje. Mamo stisne k sebi in ji v solzah reče, da noče, da bi trpela zato, ker je v razmerju z žensko. Ta mu odvrne, da je dovolj močna in da bo znala stvari urediti tako, da bo prav za vse. In res, ko nekega dne pride k njej v pisarno sodelavec, in jo začne izsiljevati za več denarja zaradi njenega razmerja s Kate, mu ta zabrusi, da naj vendarle že odraste, saj smo v 21. stoletju, in da ni nič takšnega, če imata ženski ljubezensko razmerje.

Večje težave ima s svojo lastno materjo. Celia je namreč polna homofobije in se grdo in odklonilno obnaša tako do Caroline kot do Kate. Alana njeno obnašanje do lastne hčerke tako zbode, da jo zapusti in ji očita dvoličnost, zadrtost, nazadnjaštvo in omejenost. Celia, ki si gotovo ne želi ponovno izgubiti Alana, se ob njegovih očitkih počasi omehča in sprejme Caroline in Kate. A tudi Caroline še ni povsem sprejela svojega istospolnega razmerja …

Skozi vse zaplete in razplete, ki jih spremljamo v tej odlični nadaljevanki, ki je dobila že vrsto nagrad, nam ta sporoča, da pristna ljubezen z leti ne zastara in jo lahko nadaljujemo tam, kjer smo jo izgubili ali končali. Prava ljubezen torej ne pozna prekinitev, ločitev ali konca.

Tags from the story
More from Katarina Majerhold

Vedo, bi, pa ne bodo; nočejo in hočejo

Reforme v anglikanski cerkvi, ki jih sprožajo njihovi lastni člani_ce LGBT Pred...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja