Četrt stoletja od smrti Keitha Haringa

008-keith-haring-the-red-list

 

Na včerajšnji dan pred 25 leti je zaradi aidsa umrl Keith Haring, aktivist in eden najvidnejših predstavnikov ameriškega pop arta osemdesetih let.

Haring je svojo umetniško pot začel konec sedemdesetih let, na newyorški umetniški sceni pa je kmalu postal prepoznaven po risbah na postajah podzemne železnice, ki so mu služile kot svojevrsten laboratorij za preizkušanje idej. Kmalu zatem je že prirejal samostojne razstave, snoval gledališko scenografijo, oblikoval oglaševalske kampanje in uporabne predmete, odprl pa je tudi trgovino Pop shop, v kateri je prodajal izdelke, poslikane z njegovimi risbami, ki je dostop do njegove umetnosti omogočila širšemu krogu ljudi.

Številne njegove umetnine so imele družbena sporočila, ki so se dotikala najrazličnejših tem, na primer pismenosti, zlorabe drog in aidsa. Slednji je močno zaznamoval njegovo delovanje v drugi polovici osemdesetih let, saj so se njegova številna dela ukvarjala prav s to tematiko, najbolj znan pa je bil njegov plakat Ignorance equals fear, ki ga je izdelal za ACT UP. Haring, razkrit gej in goreč zagovornik varne spolnosti, je po lastni diagnozi leta 1988 ustanovil fundacijo Keitha Haringa, katere poslanstvo je med drugim tudi financiranje programov za aids.

Keith Haring je umrl 16. februarja 1990, star 31 let.

ActUpB

 

Tags from the story
Written By
More from Mate Ćosić

Homo poroke: ukinitev politike 

TE(R)ORIJA Temelja dilema, ob katero trčimo, ko razpravljamo o homo porokah –...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja