Video vsebine o transspolnosti v slovenščini

zaimki - video

Spoštljivo vêdenje do transspolnih oseb vključuje tudi uporabo ustreznih zaimkov in besed, ki jih uporabljamo pri naslavljanju različnih oseb. Kakšni so zaimki, ki jih zase uporabljajo transspolne ali cisnenormativne osebe, je odvisno od dotične osebe same. Po tem, kateri zaimek zase uporablja oseba, lahko vprašamo oz. poslušamo, kako oseba naslavlja samo sebe.

Kako pomembno je uporabljati ustrezne zaimke, so transspolne osebe razkrile v video vsebini podjetja iz ZDA cut.com. Namerna uporaba napačnih zaimkov je namreč lahko žaljiva, predstavlja obliko spolnega nadlegovanja, pri transspolnih osebah pa lahko vzbuja občutke nespoštovanja in zavračanja. Kot nas vpraša ena izmed intervjuvanih oseb: “Kaj je bolj pomembno, kako ti vidiš mene, ali spoštovati to, kako jaz vidim sebe?”

Podjetje cut.com je sicer na svojem kanalu One Word na You Tubu objavilo več video vsebin na tematike transspolnosti, vendar jih je večina dostopna v angleščini. Pri Zavodu TransAkcija so se zato odločile_i, da v izobraževalne namene s slovenskimi podnapisi opremijo dve vsebini, in sicer že omenjeno o zaimkih in vsebino, ki govori o besedi “passing”, ki jo v slovenščino lahko prevedemo opisno: “biti prepoznan_a kot oseba s spolom, s katerim se identificiraš”.

Obe video vsebini, ki jih je prevedla in podnaslovila Ana Grm, si lahko ogledate na spodnjih povezavah.

 

Viri:

Podnapisi so dostopni s klikom na ikono za podnapise, ki je označena s CC in se nahaja v orodni vrstici video vsebine desno spodaj. 

Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Srbska pravoslavna cerkev z zvonovi blagoslovila parado ponosa v Beogradu

Včeraj je bila v Beogradu brez večjih incidentov izvedena parada ponosa, prva...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja