Ljubljana v mednarodni mreži mavričnih mest

IDAHOT 2014 MOL 330

Ljubljana je bila maja vključena v mrežo mavričnih mest (Rainbow Cities Network), katere cilj je predvsem izmenjava dobrih praks in izkušenj na področju do LGBT-oseb vključujočih politik.

Mestna občina Ljubljana že vrsto let podpira LGBT-skupnost, LGBT-organizacije ter njihove programe in projekte. K vključitvi v mrežo je bila povabljena na konferenci Evropske gejevske in lezbične športne zveze (EGLSF) z naslovom »Gradimo mostove – Ponos v športu«, ki jo je marca v Ljubljani organiziralo Društvo DIH – Enakopravni pod mavrico in ki jo podrla tudi Mestna občina Ljubljana.

Mreža mavričnih mest je neformalna mreža, katere upraviteljica je nizozemska neprofitna organizacija Movisie, ki deluje na področju družbenega razvoja. V mreži je trenutno vključenih 19 mest iz 11 držav, in sicer: Berlin, Hamburg , Köln in München (Nemčija); Bergen (Norveška); Dumphries in Galloway (Škotska); Ženeva in Zürich (Švica); Gent (Belgija); Madrid (Španija); Torino (Italija); Dunaj (Avstrija); Amsterdan, Haag, Nijmegen, Rotterdam in Utrecht (Nizozemska) ter Ljubljana (Slovenija).

Predstavnice in predstavniki mest članic izkušnje izmenjujejo prek foruma mreže, vsako leto pa se srečajo v enem izmed mest. Letos novembra bo srečanje potekalo na Dunaju.

Pobudo in sredstva za vzpostavitev mreže je prispevalo nizozemsko ministrstvo za izobraževanje, kulturo in znanost z namenom spodbujanja izmenjave izkušenj med nizozemskimi in drugimi mesti na področju do LGBT-oseb vključujočih politik. Poleg mednarodne mreže deluje tudi mreža nizozemskih mavričnih mest, ki je bila vzpostavljena leta 2008. Do danes ta mreža šteje že 41 članic, ki s podporo organizacije Movisie razvijajo lokalne politike za izboljšanje varnosti LGBT-meščank in meščanov ter prispevajo k družbenemu sprejemanju spolne raznolikosti.

Viri:
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Podpornice in podpornike v državnem zboru držimo za besedo

Na nedeljskih predčasnih volitvah v državni zbor je, po delnih neuradnih rezultatih,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja