Podpornice in podpornike v državnem zboru držimo za besedo

Volitve 2014 - LGBT

Na nedeljskih predčasnih volitvah v državni zbor je, po delnih neuradnih rezultatih, malo več kot polovica volivk in volivcev (51,12 %) odločila, da se v hram demokracije prebijejo Stranka Mira Cerarja (SMC), SDS, DeSUS, Združena levica, SD, NSi in Zavezništvo Alenke Bratušek (ZaAB). Med podpisnicami Izjave o zavezanosti k spoštovanju človekovih pravic lezbijk, gejev biseksualnih in trans oseb (LGBT) so v parlamentu Združena levica in SD z vsak po 6 mandati in ZaAB s 4. Največ mandatov, 36, je dobila SMC, ki izjave sicer ni podpisala, je pa v dneh pred volitvami podala javno izjavo o podpori pravicam, za katere se zavzema LGBT.

Kot kažejo neuradni rezultati je poslansko mesto za las spolzelo iz rok dolgoletnemu aktivistu za pravice LGBT, soustanovitelju in sodelavcu Legebitre, Mihi Lobniku. S svojo kandidaturo pa je kljub temu naredil korak naprej k izvoljivosti aktivistov in aktivistk za pravice LGBT na najvišje funkcije v državi.

Lobnik sicer ni prvi aktivist za pravice LGBT, ki je kandidiral za poslansko mesto. Na letošnjih volitvah v Evropski parlament je na listi Kacin – Konkretno kandidirala aktivistka za pravice LGBT in sodelavka ŠKUC LL, Tatjana Greif. Na obojih letošnjih volitvah je Državljanska lista kandidirala razkritega geja Miho Isteniča. Malo manj znano je, da je na prvih demokratičnih volitvah leta 1990 na Listi novih družbenih gibanj kandidiral eden od začetnikov gibanja LGBT v Sloveniji, Bogdan Lešnik, ki je danes profesor na Fakulteti za socialno delo Univerze v Ljubljani.

Poslanka v prvem sklicu slovenskega demokratičnega parlamenta (1990 – 1992) pa je bila Metka Mencin Čeplak, danes predavateljica in raziskovalka na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. V času svojega aktivnega političnega udejstvovanja se je med drugim zavzemala za eksplicitno omembo spolne usmerjenosti v novi slovenski ustavi in bila aktivna že pri pripravi prve pobude za pravno ureditev istospolnih partnerskih zvez leta 1993.

Sledili sta desetletji povečevanja zatohlosti na tem področju, dokler ni Stranka mladih Slovenije na volitvah za Evropskih parlament 2009 kandidirala Petra Janeša, ki se je razkril kot gej. Leto kasneje pa je na lokalnih volitvah na listi LDS Ljubljana za mesto v ljubljanskem mestnem svetu kandidirala Barbara Rajgelj, profesorica prava, direktorica Zavoda za kulturo raznolikosti Open in aktivistka za pravice LGBT.

Vsem, ki so se prebili v Državni zbor čestitamo. Podpornikom in podpornicam človekovih pravic LGBT pa sporočamo še, da jih držimo za besedo in ne sprejemamo nobenih izgovorov.

 

Vir:
Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Poziv voditeljicam_em držav EU: Azil za v Čečeniji preganjane LGBTQ+ osebe

Društvo Parada ponosa je v sklopu odvijajočega se Festivala Parada ponosa 2017...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja