Hrvaška je sprejela zakon o življenjskem partnerstvu

hr zakon partnerstvo 330

Hrvaški sabor je z 89 glasovi za in 16 proti sprejel Zakon o življenjskem partnerstvu, ki bo od avgusta naprej istospolnim partnerjem in partnerkam omogočil skoraj enake pravice, kot jih sedaj uživajo poročeni pari.

Pobudo za spremembo zakonodaje je dala levosredinska vlada, gibanje v smeri spremembe zakonodaje pa se je začelo lanskega decembra, ko so volivke in volivci na referendumu s 65 odstotki glasov izglasovali opredelitev zakonske zveze v ustavi kot izključno „zvezo med moškim in žensko“.

Danes sprejeti zakon istospolnim partnerkam in partnerjem omogoča enake pravice v primerjavi s partnerji različnega spola na področju dedovanja, pokojninskega zavarovanja, davčne zakonodaje in zdravstvene oskrbe.

Zakon partnerjem in partnerkam istega spola ne omogoča posvojitev, a daje parom, ki že živijo z otroci, enake pravice kot parom različnega spola – posvojitev po partnerki ali partnerju.

Nevladne organizacije pozdravljajo sprejeti zakon, saj ta življenjsko partnerstvo definira bolje, kot so si predstavljali in dejansko definira istospolno skupnost kot obliko družine. Da zakon ne omogoča posvojitev otrok, pa zanje ni presenečenje, saj je bila ta možnost izključena že od začetka obravnave.

Nedvomno gre za velik korak naprej. Čestitke našim prijateljicam in prijateljem iz Hrvaške!

 

Viri:
* Prevod napisov na fotografiji: Ljubezen je ljubezen. Kampanja za promocijo pravic homoseksualnih oseb.
Tags from the story
Written By
More from Bojan Cigan

Spolna usmerjenost ter družinski zdravniki in zdravnice

V 23. številki revije Družinska medicina je bil objavljen intervju, ki ga...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja