Organizacija združenih narodov napovedala tožbo proti Ugandi

Uganda sankcije OZN 330

Že večkrat smo na našem blogu poročali o sprejetju homofobnega zakona v Ugandi, ki je pred kratkim prišel v veljavo, in burnih reakcijah po celem svetu, ki jih je sprejetje zakona sprožilo. Pred nedavnim se je odzvala tudi Organizacija združenih narodov (OZN), ki je zoper Ugando napovedala tožbo.

Podpredsednik programa za globalno borbo proti HIV/aidsu “UNAIDS” in asistent glavnega sekretarja OZN Luiz Loures ja napovedal, da bo organizacija podala tožbo zoper Ugando zaradi sprejetja zakona, s katerim se strožje kaznuje homoseksualnost. Tožbo je Loures najavil na srečanju Svetovne banke s priročnim naslovom Ekonomski stroški homofobije. Poudaril je, da so potrebni konkretni ukrepi, s katerimi bi osebam, ki so okužene z virusom HIV, omogočili primerno zdravstveno oskrbo, do katere sedaj težko dostopajo.

Ena od možnosti je, po Louresovem mnenju, preusmerjanje sredstev od organizacij, ki jih ne namenjajo ciljnim populacijam ali od tistih, ki podpirajo homofobne zakone. Pozval je države, ki donirajo sredstva organizacijam v državah kot je Uganda, da naj bodo pri svojih odločitvah selektivnejše. Po njegovem mnenju so šli milijoni v roke vsaj ene organizacije, ki podpira homofobni zakon, kar je nedopustno in dodaja, da bi donatorji morali podpirati LGBT-gibanja.

Svetovna banka je takoj po izglasovanju zakona, ki kriminalizira homoseksualnost, objavila, da zaustavlja dobavo finančnih sredstev Ugandi, njenemu zgledu pa so sledile še Švedska, Norveška in Danska, medtem ko ZDA, največji donator večini afriških držav, o tem še razmišljajo.

Upamo, da bodo številni izrazi nestrinjanja z ugandsko zakonodajo na področju homoseksualnosti in močni pritiski iz tujine čim prej pripeljali do tega, da bomo lahko na našem blogu, kjer je Uganda postala že stalnica, med novicami kmalu napisali kakšno pozitivno novico o izboljšanju družbenega stanja v tej, na žalost še vedno, zelo homofobni državi.

 

Vir:

Gay Serbia >>>

* Napis na sliki: Pravice LGBT oseb so človekove pravice.

More from Urška Balažic

Nepal izdal prvi potni list za transspolno osebo

Oblasti v Katmanduju so pred kratkim izdale prvi potni list v tej...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja