Dokončni ruski nijet gejem in lezbijkam

putinanddolphins

Na zadnji Gospodov dan v juniju so iz Kremlja sporočili, da je ruski predsednik Vladimir Putin (na fotografiji kaže svojo nežnejšo stran) podpisal homofoben predlog zakona, ki prepoveduje propagando med mladoletnimi osebami o netradicionalnih spolnih odnosih. Predlog, ki sta ga pred tem sprejela oba domova ruskega parlamenta, je tako postal zakon.

Za posameznice in posameznike določa denarno kazen v višni do 5.000 rubljev (124 evrov), za pravne osebe pa v višini do milijona rubjev (23.215 evrov) in prepoved delovanja za 90 dni. V praksi to pomeni prepoved delovanja lgbt-organizacij. Kazni zaradi kršitve omenjenega zakona se ne bodo mogli izogniti niti tujci in tujke. Za njih je predvidena 15-dneva zaporna kazen, ki ji sledi deportacija iz Rusije.

Zakon, ki velja na zvezni ravni, je odraz posameznih sorodnih zakonov, ki so jih nekatera ruska mesta in regije že sprejeli v preteklih letih. V uveljavljeni različici zakona so prvotno dikcijo, ki se je glasila »prepoved homoseksualne propagande«, spremenil v nejasno dikcijo »prepoved propagande netradicionalnih spolnih odnosov«. Propaganda je v predlogu zakona definirana kot »popačena podoba enakopravnosti med tradicionalmi in netradicionalnimi spolnimi odnosi«.

Eden najbolj vidnih ruskih lgbt-aktivistov, Nikolaj Aleksejev, je sprejetje predloga v Dumi označil za dovoljenje za genocid nad lgbt-osebami v Rusiji. Napovedal je pritožbo na Mednarodno kazensko sodišče, ki je pristojno za sojenje posameznikom in posameznicam, ki so obtoženi genocida, zločinov proti človeštvu in vojnih zločinov.

Mednarodna lezbična, gejevska, biseksualna, trans in interspolna organizacija ILGA- Europe že od sprejetja v Dumi poziva evropske institucije, da obsodijo sprejetje zakona in razmislijo o pomenljivih ukrepih zoper Rusijo, s katerimi bi jo prisilili k opustitvi podpiranja homofobije.

Zdaj ima zunanja politka EU dodatno orodje za pristik na Rusijo. Prejšnji ponedeljek je namreč 27 zunanjih ministric in ministrov držav članic EU sprejelo pomembno zavezujočo globalno politiko, ki diplomate in diplomatke EU usmerja pri dejavnosti zagovarjanja človekovih pravic lezbijk, gejev, biseksualnih, trans in interspolnih osebe (lgbti).
Diplomatska prizadevanja EU se bodo osredotočila na štiri prednostna področja:

  • Odstranitev vseh diskriminatornih zakonov in politik, vključno s smrtno kaznijo;
  • Promocija enakopravnosti in nediskriminacije na delovnem mestu, dostopu do zdravstvenih storitev in izobraževanja;
  • Boj proti nasilju države ali posameznikov in posameznic nad  lgbti-osebami;
  • Podpora in zaščita zagovornikov in zagovornic človekovih pravic.

Evropski parlament v sodelovanju z delegacijami EU po svetu bo jeseni začel spremljati udejanjanje politike v praksi. Upamo, da si bodo diplomatke in diplomati pri udejanjanju te politike v Rusiji (in tudi drugod) prislužile odlično oceno. Čeprav za jesenjo pride zima, ko je povpraševanje po ruskem plinu večje.

 

Vir:
The Guardian >>>
Hurriyetdailynews.com >>>
GayStarNews.com >>>
The European Parliament’s Intergroup on LGBT Rights >>>

Written By
More from Eva Gračanin

Leta 2015 več nasilja nad transspolnimi osebami

Transspolne_i aktivistke_i so v ZDA razglasile_i izredno stanje. V junijskem poročilu so...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja