Nov priročnik za obravnavo homofobije na delovnih mestih

Equality and diversity

Britanski kongres sindikatov (Trades Union Congress – TUC) je izdal nov priročnik, ki članicam in članom zveze pomaga pri soočanju in spopadanju z različnimi oblikami homofobije na delovnih mestih. Povod za izdajo tega priročnika je bilo v začetku meseca objavljeno poročilo o javnem mnenju Britank in Britancev, ki je razkrilo, da ima, kljub napredku na področju družbene vključenosti LGBT oseb, vsak četrti Britanec oziroma vsaka četrta Britanka še vedno predsodke do LGBT oseb.

Priročnik z naslovom Enakopravnost LGBT oseb na delovnem mestu (LGBT Equality at Work) vsebuje pravne nasvete za spopadanje z nadlegovanji na delovnih mestih ter praktične nasvete o tem, kako lahko zveza sindikatov kar najbolje zastopa svoje članice in člane, ki so del LGBT skupnosti.

Generalna sekretarka Britanskega kongresa sindikatov, Frances O’Grady, je v svoji izjavi povedala, da je v britanski družbi prišlo do velikega napredka na področju sprejemanja LGBT oseb kot enakopravnih državljank in državljanov. Toda kljub vsemu se veliko pripadnikov in pripadnic LGBT skupnosti še vedno sooča s predsodki na delovnih mestih, zaradi česar je ključnega pomena, da se s homofobijo soočimo in spopademo točno tam in točno takrat, ko se zgodi. Omenjeni priročnik vsebuje številne praktične in pravne nasvete, ki jih članice in člani zveze lahko uporabijo pri svojem boju zoper nesprejemljivo in obsojanja vredno obnašanje ter zagotovijo LGBT osebam, ki so pri njih zaposlene, spoštovanje, ki si ga zaslužijo.

Priročnik Enakopravnost LGBT oseb na delovnem mestu nudi široko paleto nasvetov. Vključuje številne nasvete, od spopadanja s homofobnim obnašanjem in izražanjem, pa vse do zagotavljanja zaščite zaposlenih LGBT oseb pri podjetjih, ki se nahajajo v kateri od 77 držav, v katerih je homoseksualnost še vedno kriminalizirana.

Britanski kongres sindikatov upa, da bo priročnik podjetjem pomagal ustvariti tolerantnejša in prijetnejša delovna okolja za LGBT osebe, ki so pri njih zaposlene. V juniju je generalna sekretarka Frances O’Grady povedala, da vlada ne naredi dovolj za njihov prispevek k enakopravnosti zakonskih zvez zaradi zmanjševanja zaščite LGBT oseb na delovnih mestih. Dodala je, da delodajalkam in delodajalcem ni več potrebno ukrepati, če se pri njih zaposlene LGBT osebe soočajo s homofobijo v javnosti. Po njenem mnenju ministrstva z eno roko dajejo in z drugo jemljejo. Administracija, ki se rada pohvali, da je LGBT osebam prijazna, zmanjšuje proračun na področju enakopravnosti in človekovih pravic za skoraj dve tretjini, kar seveda zmanjšuje njihove zmožnosti za boj zoper diskriminacijo na delovnih mestih.

Čeprav si želimo, da bi živeli v enakopravnih družbah, kjer tovrstni priročniki ne bi bili več potrebni, pa je izdani priročnik dober prispevek k sistematičnemu boju zoper homofobijo na delovnih mestih in posledično tudi v drugih družbenih sferah. Upamo, da ga bo uporabljalo čim več podjetij, vključno s tistimi, ki niso članice Britanskega kongresa sindikatov.

 

Viri:
LGBT Equality at Work priročnik >>>
Pink News >>>

More from Urška Balažic

Ruski festival LGBT filma se bori za obstanek

V zadnjih mesecih se tudi organizatorke in organizatorji ruskega LGBT filmskega festivala...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja