Ruski festival LGBT filma se bori za obstanek

Side by Side FF

V zadnjih mesecih se tudi organizatorke in organizatorji ruskega LGBT filmskega festivala Side by Side LGBT Film Festival v St. Peterburgu soočajo s posledicami lani sprejetega zakona o nevladnih organizacijah, na podlagi katerega se vse nevladne organizacije z mednarodno podporo oziroma sodelovanjem obravnavajo kot tuji agenti ali vohuni, ki naj bi predstavljali potencialno nevarnost za rusko družbo. Do sedaj je bil ta zakon uveljavljen samo dvakrat in v obeh primerih je šlo za pregon LGBT organizacij.

Ruske oblasti sedaj omenjeni zakon uporabljajo tudi za napad na organizatorje in organizatorke LGBT filmskega festivala, ki so bili pred kratkim obsojeni na denarno kazen, ki znaša skoraj 21.000 $. Če organizatorke in organizatorji kazni ne bodo zmožni plačati, bodo prisiljeni v naslednjih nekaj tednih festival odpovedati. Medijsko nepokrito dogajanje, o katerem govorimo, je dejansko eno najhujših primerov zatiranja LGBT organizacij oziroma delovanja s strani ruske vlade.

Side by Side LGBT Film Festival v St. Peterburgu, ki se odvija od leta 2008, je kritičen del ruske filmske kulture in mreže bojev za LGBT pravice. Med večdnevnim festivalskim dogajanjem se odvijajo posebni enodnevni dogodki, izdelava in distribucija promocijskega gradiva, razvoj internetnih virov, kampanje za družbeno ozaveščenost, izmenjave prostovoljcev in prostovoljk ter Side by Side izobraževanja, ki igrajo ključno vlogo v prebijanju molka v povezavi z LGBT tematiko. Preživetje tega festivala je ključnega pomena za zmago pristašic in pristašev idej enakopravnosti, spoštovanja in nediskriminatornega delovanja v sodobni Rusiji.

Organizatorji in organizatorke filmskega festivala zato pozivajo na pomoč vse, ki so na kakršen koli način pripravljeni pomagati pri širjenju informacij o trenutnem dogajanju in pri ohranitvi festivala. Vsi, ki bi želeli pomagati, lahko to storite na naslednje načine:

1. Donacije in pomoč pri zbiranju denarja za plačilo kazni. Prek spletnih strani in drugih virov lahko pomagate širiti informacije o zbiranju sredstev in pomagate zbrati zadostno vsoto denarja za plačilo kazni. Več informacij o doniranju je na voljo na >>>

2. Pomoč pri ozaveščanju. Pomagate lahko tudi s tem, da širite informacije in informirate čim večje število ljudi o situaciji, v kateri se je znašel Side by Side LGBT Film Festival. Več si lahko preberete na >>>

3. Podpora z odprtim pismom. Organizacije lahko izkažejo svojo podporo z odprtim pismom (ki naj vključuje logotip organizacije). Pisma podpore bodo objavljena na spletni strain festival in na drugih internetnih virih. Pisma in elektronska sporočila lahko pošljete na info@bok-o-bok.ru.

Prošnje za pomoč in podporo organizatorkam in organizatorjem festivala so namenjene vsem, ki bi želeli pomagati pri ohranitvi festivala in s tem tudi pokazati  nestrinjanje z aktualnim homofobnim delovanjem ruske vlade in s kršitvijo človekovih pravic, do katerega ne bi smelo priti.

 

Vir:
Side by Side LGBT International Film Festival >>>

More from Urška Balažic

Latvija pozvana k zaščiti udeleženk in udeležencev dogodka EuroPride

Amnesty International je latvijsko vlado pozval k zaščiti udeleženk in udeležencev letošnjega...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja