Novice od tu (24)

pahor 200Obljube Boruta Pahorja

Foto: rtvslo.si

Proti koncu leta 2012 Slovenijo niso pretresali le protesti, ampak tudi predvolilne kampanje za predsednika ali predsednico Republike Slovenije. Ob rekordno nizki udeleži (42,41 %) je zmago slavil (zaradi pomanjkanja boljšega izraza recimo temu tako) Borut Pahor. V času kampanje je za Narobe na vprašanje: »Kaj konkretno boste kot predsednik republike naredili za odpravo sistemske diskriminacije istospolnih parov in družin v Sloveniji?«, odgovoril:

»Predsednik lahko glede na z ustavo določene pristojnosti in odgovornosti, zlasti pa s svojo moralno in državniško avtoriteto, v svojih nastopih in delovanju opozarja tudi na določena vprašanja v družbi. Konkretno na primer lahko državne organe opozarja na problematiko istospolnih parov in družin z namenom, da bi izenačevanje njihovega položaja in statusa v kar največji meri upoštevali pri pripravi zakonskih rešitev.

Odnos do tega in podobnih vprašanj je torej odvisen od osebnosti predsednika in ne po ustavi določenih pristojnosti. Sam se zavedam pomena številnih odprtih vprašanj različnih civilno-družbenih organizacij, skupin ter posameznikov in zato se bom tudi v prihodnje zavzemal in opozarjal na rešitve, s katerimi lahko skupaj odpravimo mnoge ovire in prispevamo k boljšemu življenju vseh nas.

To sem počel in aktivno zagovarjal tudi v času, ko sem vodil vlado, ko smo pripravili Družinski zakonik, stranka, katere kandidat sem na letošnjih predsedniških volitvah, pa ga je kot vodilna vladna stranka prejšnjega mandata predlagala in aktivno podpirala v času referendumske kampanje, in obžalujem, da zakon takrat ni dobil podpore volivk in volivcev.«
Lepe besede. A konkretnost očitno ni Pahorjeva odlika.

Kamala  200Kuhinja istospolnega para

Konec januarja sta Kamala in Katarina Čuk izdali kuharsko knjigo »Okusite svoje sanje« in kuharske kartice KamAlaCard, ki poleg receptov vsebujejo še »pozitivne misli«. Te naj bi še tako štorastega kuharja spravile k samozavesti in k okusnim kuharskim rezultatom. Pri Narobe knjige bržkone ne bi niti opazili, če avtorici ne bi bili lezbični par, ki za povrhu – in vsem nam v olajšanje – tega ne skrivata. Prav nasprotno, s pojavljanjem v medijih želita spodbuditi javnost k razmišljanju o istospolnih parih kot enakovrednih in aktivnih članih in članicah družbe. Pri tem ju ne ustavi to, kar o istospolnih parih pravi država. Z njo sta že imeli težave, saj se niti registrirati nista mogli, ker je Kamala makedonska državljanka in bi morala tetici na občini prinesti dokazilo, da Makedonija nima zadržkov za sklenitev istospolne zveze v Sloveniji, kar je seveda absurd.

Kamalo in Katarino lahko spremljate na njunem blogu http://fullblissliving.com/, krajši pogovor z njima pa preberite na Narobe blogu (vnos: 6. februar), kjer sta pojasnili tudi, kaj bi skuhali Alešu Primcu in podobnim homofobom, ki so preprečili sprejetje Družinskega zakonika.

sport 200Mavrični šport

Pri lgbt-športnem društvu Out in Slovenija so novembra organizirali seminar Nevidni v športu, na katerem so govorili o lgbt-osebah v vrhunskem športu. Srečanje so pripravili v sklopu projekta Brez prostora za homofobijo v nogometu, predsednik Out in Slovenije Andrej Pišl pa je na seminarju med drugim predstavil podatke o razkritih lgbt-športnicah in športnicah na zadnjih večjih svetovnih profesionalnih športnih tekmovanjih. Na olimpijskih igrah v Londonu je bilo tako med 10.960-imi udeleženkami in udeleženci samo 21 razkritih gejev in lezbijk. Na paraolimpijskih igrah pa med 4.286-imi športniki in športnicami zgolj 2 razkriti istospolno usmerjeni osebi. Slabša je statistika v slovenskem vrhunskem športu. Po kategorizaciji Olimpijskega komiteja Slovenije je pri nas registriranih 990 vrhunskih športnic in športnikov, od tega je samo 1 športnica javno razkrila, da je lezbijka, je še povedal Pišl.

No, mi smo pravzaprav našteli dve: smučarsko tekačico Barbaro Jezeršek in triatlonko moči Andrejo Valant, a slednje omenjena statistika bržkone ne vključuje.

molk 200Nov priročnik za šole

Konec leta 2012 so pri Društvu informacijski center Legebitra nadaljevali z naslavljanjem odnosa šolskega okolja do homoseksualnosti in nasilja, še posebej homofobnega. Tako so objavili rezultate raziskave Homofobija na naši šoli?, ki so jo izvajali leta 2011 in je del mednarodnega projekta Prebijmo molk: o homoseksualnosti v šoli. Na podlagi rezultatov so izdali priročnik za učiteljice in učitelje pri uvajanju razprave o homoseksualnosti in homofobiji v srednji šoli z naslovom Prebijmo molk!. Informacije, opisi in predlogi v njem so primerni tudi za mladinske delavke in delavce.
Priročnik lahko dobite na sedežu Društva informacijski center Legebitra (Trubarjeva 76a, Ljubljana), dostopen pa je tudi v e-obliki na www.prebijmo-molk.si. Spletna stran poleg ločenih poglavij priročnika (nekatera bodo tudi razširjena) vsebuje tudi forum za učitelje in učiteljice ter je odprta za vse predloge uporabnikov in uporabnic.

aids 200Svetovni dan boja proti aidsu

Foto: delo.si

V rdeče pentlje odeta in s kondomi zasičena je minila prvodecembrska sobota, ko smo obeležili 25. svetovni dan boja proti aidsu pod geslom AIDS: Proti generaciji brez aidsa.  Statistika v Sloveniji ni preveč ohrabrujoča, saj po podatkih Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) narašča število okuženih z virusom HIV. Skupno je bilo v obdobju zadnjih desetih let, od 2002 do 2011 in do 26. novembra 2012, prepoznanih 394 okužb z virusom HIV, medtem ko je umrlo 21 bolnikov z aidsom. Na IVZ so do 26. novembra 2012 prejeli podatke o 41-ih novih diagnozah okužbe s HIV.

Težišče boja proti virusu HIV in aidsu v Sloveniji je že nekaj let je usmerjeno predvsem k preventivi oziroma kombinirani preventivi, zmanjševanju tveganih vedenj ter zmanjševanju stigme in diskriminacije. Ključno je pravočasno odkrivanje okužbe, ki omogoča uspešnejše zdravljenje in zmanjševanje širjenja bolezni.

Med drugim se lahko anonimno in brezplačno testirate vsak ponedeljek (razen ob praznikih) med 18. in 20. uro na sedežu Društva informacijski center Legebitra (Trubarjeva 76a, Ljubljana). Več o testiranjih na www.testiran.si.

Tags from the story
Written By
More from Eva Gračanin

Razbijanje mitov o noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih

Danes je Kampanja »Čas je ZA« na novinarski konferenci razbijala mite o...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja