S kompromisom do skupnega cilja

brak

 
Južni sosedje želijo po slovenskih stopinjah do enakopravnosti istospolnih partnerjev. Kot je včeraj na zagrebškem Radiu 101 povedal hrvaški minister za upravo Arsen Bauk, je zakonski osnutek o življenjskem partnerstvu, ki bo reguliral pravice istospolnih parov (Zakon o životnom partnerstvu), skoraj dokončan, zadnja posvetovanja so še v teku, delovna skupina pa bi se morala v kratkem še zadnjič sestati.

Naj spomnimo, da je bil omenjeni zakonski osnutek že eno leto zrel za obravnavo na dnevnem redu v hrvaškem parlamentu, a je bil iz nepojasnjenih razlogov odložen. Sedaj je predvideno, da bo prva obravnava zakona o življenjskem partnerstvu v parlamentu 15. decembra, medtem ko naj bi bil končni tekst pripravljen do 15. januarja naslednje leto, če ne bo pripomb.

Bauk je še dejal, da se celo največja opozicijska stranka strinja z zakonsko regulacijo nekaterih materialnih pravic istospolno usmerjenih oseb. Minister je konservativno javnost pomiril, rekoč, da zakon istospolnim parom ne bo omogočal posvojitev otrok, le skrbništvo v primeru smrti biološkega partnerja ali partnerke.

Koordinator organizacije Zagreb Pride in eden izmed članov delovne skupine zakonskega osnutka Marko Jurčić je dejal, da se je Vlada Republike Hrvaške odločila iti korak za korakom, zato je predlog za njih kompromis, saj so si že od začetka prizadevali za zakonsko enakost. Kljub temu je dejal, da je osnutek dobro razdelan tekst, ki bo rešil veliko težav, s katerimi se istospolni pari srečujejo vsakodnevno.

Sicer je Jurčić pozdravil zakonsko reguliranje osebnih odnosov na področju zdravstva in pokojnin, kar trenutno ni urejeno, in dodal, da bi morale biti pravice istospolne skupnosti že zdavnaj urejene, predvsem zato, ker na Hrvaškem živi mnogo istospolnih parov..

Omenil je tudi otroke in njihove starše v istospolnih družinah in skušal poslušalcem in poslušalkam sporočiti, kako se ti počutijo, ker jih pravo ne priznava in jim onemogoča vsakodnevno življenje. Na koncu je še izpostavil, da se bodo še naprej zavzemali za zakonsko enakost in enake pravice istospolnih parov.

Spomnimo, da življenjsko partnerstvo na Hrvaškem ni zakonsko urejeno v družinskem zakoniku in poleg zakonske in izvenzakonske zveze predstavlja tretjo obliko družinske skupnosti na Hrvaškem.

Po predlogu zakona bodo lahko istospolni pari življenjske skupnosti sklepali pred matičarjem ob prisotnosti prič in v svečanem vzdušju. Če pa bo par želel to storiti izven uradnih prostorov, bo moral sam poravnati dodatne stroške, tako kot to velja za bodoče poročene pare.

Naj potolažimo vse željne novosti o zakonskih novostih na drugi strani reke Kolpe, da bomo v prihodnosti o teh vsekakor še poročali.

 

Vir:
Crol >>>

Written By
More from Martin Gramc

Potihem iz omare

Nemška nogometna zveza (DFB) je izdala letak, ki svetuje istospolno usmerjenim nogometašem...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja