Olimpijske igre kažejo svoj pravi obraz

Ser-Miang

Mednarodni olimpijski komite (MOK) spet zagotavlja, da bodo na olimpijskih igrah v Sočiju spoštovane pravice vseh športnic in športnikov, gledalk in gledalcev, uslužbenk in uslužbencev, predstavnic in predstavnikov medijev.

Ser Ming (na fotografiji), podpredsednik MOK in kandidat za naslednjega predsednika te organizacije (zdajšnji, Jacques Rogge, bo odstopil septembra) je včeraj dejal: »Ta protigejevski zakon; najvišje oblasti so nam pisno zagotovile, da ne bo nikakršne diskriminacije, ampak bodo spoštovali določila olimpijske listine in tudi temeljne protidiskriminacijske principe.« Dodal je: da bodo tako  vsi, ki se bodo iger udeležili, od gledalcev in gledalk, do uslužbenk, uslužbencev in medijev, še posebej pa športnice in športniki deležni spoštovanja.

Ali to pomeni, da se bo lahko športnica v intervjuju za uspehe lahko zahvalila svoji istospolni partnerici ne da bi pri tem tvegala sankcije ruskih oblasti in MOK, ni povsem jasno. Iz MOK so že pred tedni sporočili, da bodo kršitve 50. pravila olimpijske listine, ki prepoveduje kakršnokoli politično, versko in rasno propagando na olimpijskih prizoriščih, obravnavane individualno in razumno.Pri tem tudi ni jasno, kako razumno obravnavati dejanje, ki ga regulirata nerazumno olimpijsko pravilo in zakon.

Ruski predsednik Vladimir Putin pa je dejal, da bodo tudi v času olimpijskih iger uveljavljali zakon, ki sankcionira kakršenkoli govor o »netradicionalnih spolnih odnosih«. Prejšnji teden je celo podpisal odredbo, ki prepoveduje vse proteste in zborovanja v mestu Soči, in sicer od 7. januarja do 21. marca 2014.

Ni nenavadno torej, da je MOK prejšnji teden objavil izjavo, v kateri izražajo zadovoljstvo z zagotovili ruske vlade o zagotavljanju varnosti za udeleženke in udeležence iger.

Če bodo igre potekale brez »incidentov« se bodo lahko vsi sponzorji in tisti, ki so pri olimpijskem koritu, meli roke in preštevali ničle na bančnih računih. Zagotavljanje varnosti udeleženk in udeležencev olimpijskih iger je drugotnega pomena. Če bi bilo prvotnega, bi MOK že zdavnaj dvignil glas proti pobijanju ljudi v Siriji, Iraku in Afganistanu, če naštejem samo vojne, ki polnijo medijski prostor. Namesto tega se skrivajo za samodeklarirano apolitičnostjo, čeprav odlično znajo izkoriščati svojo politično moč. V svojo korist seveda.

 

Viri:
PinkNews >>>
Washington Post >>>

Written By
More from Eva Gračanin

V ponedeljek začetek zbiranja podpisov za razpis referenduma

Včeraj je predsednik Državnega zbora Milan Brglez ponedeljek, 23. marca, določil kot...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja