Evropski parlament kljub nasprotovanju sprejel poročilo o boju proti homofobiji in transfobiji

lunacek

Evropski parlament je danes sprejel poročilo, ki Evropsko komisijo poziva k sprejetju časovnemu načrtu EU za boj proti homofobiji ter diskriminaciji na podlagi spolne usmerjenosti in spolne identitete. Poročilo je pripravila evropska poslanka iz skupine Zelenih, Evropske svobodne zveze, Urlike Lunacek (na fotografiji), ki tudi sopredseduje parlamentarni medskupini za pravice LGBT-oseb. Podobne načrte je komisija sprejela že za boj proti diskriminaciji na podlagi spola, invalidnosti in etnične pripadnosti.

Kljub temu so bili dnevni pred glasovanjem v Evropskem parlamentu burni. Različne skupine ter posamezniki in posameznice, ki se običajno mobilizirajo ob sprejemanju zakonodaje za enakopravnost LGBT-oseb, so poslanke in poslance Evropskega parlamenta zasuli s pozivi, da t. i. Poročilo Lunacek privilegira LGBT-osebe in zato ne sme biti sprejeto. Poročilo je sicer že decembra lani sprejel Odbor Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve, o čemer smo tudi poročali na Narobe blogu.

Mednarodna krovna LGBT-organizacija ILGA-Europe je toplo pozdravila podporo Evropskega parlamenta. Izvršna direktorica Evelyne Paradis je dejala, da je današnje glasovanje še posebej pomembno, saj so verski ekstremisti in ekstremistke, skupine, ki nasprotujejo svobodni odločitvi o rojstvu otrok, in druge skrajno konservativne skupine organizirali masovno kampanjo proti sprejetju poročila. Dodala je, da so se pri tem posluževali laži in so namerno preobračali podatke. Sprejetje poročila je zanjo dokaz, da so evropski poslanci in evropske poslanke zavezani temeljnim načelom EU o enakopravnosti, nediskriminaciji in dostojanstvu za vse.

 

Viri:
Written By
More from Eva Gračanin

Prelaganje odgovornosti za ureditev pravnega priznanja spola v Sloveniji

20. januarja je ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar le...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja