Varuhinje in varuhi človekovih pravic ostro obsodili incident na filmskem festivalu Merlinka

merlinka plakati 600

Pred kratkim smo na našem blogu poročali, da je na dogodku, v sklopu queerovskega filmskega festivala Merlinka, prišlo do napada na udeleženke in udeležence, pri čemer sta bili poškodovani dve osebi, posredovati pa je morala tudi policija.

Dogodek je sprožil številne odzive v javnosti. Napad je obsodila Delegacija Evropske unije v Bosni in Hercegovini, posebni predstavnik Evropske unije, Petr Sorensen in številne nevladne organizacije. Odzvali so se tudi varuhi in varuhinje človekovih pravic, ki so izpostavili problematiko kršenja pravic LGBT osebam.

Varuhinje in varuhi človekovih pravic so si enotni pri prepričanju, da nikomur ne smejo biti kršene nobene pravice zaradi njegove oziroma njene spolne usmerjenosti, ne glede na to, ali gre za zasebno ali javno sfero. K ukrepom zoper vse vrste nasilja in fizične napade na LGBT osebe so pozvali tudi vse državne organe.

Posebej pa so ombudsmani in ombudsmanke opozorili na dejstvo, da Bosna in Hercegovina sicer formalno zagotavlja nek okvir zaščite LGBT oseb, vendar obstaja veliko neskladje med temi standardi in dejanskim upoštevanjem ter zagotavljanjem pravic in varnosti vsem članom in članicam LGBT skupnosti.

Incident na festivalu Merlinka strogo obsojamo tudi mi in se pridružujemo pobudam za čimprejšnje ukrepanje v smeri zaščite in varnosti tako LGBT oseb, kot tudi vseh ostalih, ki so na kakršenkoli način diskriminirani in podvrženi neenakopravni obravnavi. Za nasilje ni prostora ne na filmskih festivalih ne na paradah ponosa niti kjerkoli drugje. Za to se je treba vedno znova boriti in pri tem vztrajati. Organizatorke in organizatorje festivala Merlinka spodbujamo pri njihovem projektu in jim želimo, da bi lahko kmalu zaživeli v bolj odprtem in prijaznem družbenem okolju.

Vir:
Tags from the story
More from Urška Balažic

Nov priročnik za obravnavo homofobije na delovnih mestih

Britanski kongres sindikatov (Trades Union Congress – TUC) je izdal nov priročnik,...
Read More

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja